Stravovací zvyklosti současné rodiny očima žáků 2. stupně vybraných základních škol
Název práce v češtině: | Stravovací zvyklosti současné rodiny očima žáků 2. stupně vybraných základních škol |
---|---|
Název v anglickém jazyce: | Eating habits of the contemporary family through the eyes of pupils from the second grades of selected primary schools |
Klíčová slova: | Výživa, stravovací zvyklosti, rodina, poruchy příjmu potravy, historie stravování |
Klíčová slova anglicky: | Nutrition, eating habits, family, eating disorders, history of eating. |
Akademický rok vypsání: | 2011/2012 |
Typ práce: | bakalářská práce |
Jazyk práce: | čeština |
Ústav: | Katedra pedagogiky (41-KPG) |
Vedoucí / školitel: | PaedDr. Eva Marádová, CSc. |
Řešitel: | skrytý![]() |
Datum přihlášení: | 11.04.2012 |
Datum zadání: | 25.06.2013 |
Datum a čas obhajoby: | 09.09.2013 09:00 |
Datum odevzdání elektronické podoby: | 26.06.2013 |
Datum proběhlé obhajoby: | 09.09.2013 |
Předmět: | Obhajoba bakalářské práce (OSZD004) |
Oponenti: | PhDr. Jiří Kučírek, Ph.D. |
Seznam odborné literatury |
STRNADELOVÁ, V.; ZERZÁN, J. Radost ze zdravých dětí. Anag, 2010. ISBN 978-80-7263-704-1.
STRATIL, P. ABC zdravé výživy 1 a 2 díl. 1998. ISBN 80-900029-8-6. PAŘÍZKOVÁ, J.; LISÁ,L. Obezita v dětství a dospívání. Galén, 2007. ISBN 978-80-7262-466-9. FRAŇKOVÁ, S.; ODEHNAL, J.; PAŘÍZKOVÁ, J. Výživa a vývoj osobnosti člověka. HZ Editio, 2000. ISBN 8086009327. FRAŇKOVÁ, S. Výživa a psychické zdraví. Praha: ISV, 1996. ISBN 80-85866-13-7. FRAŇKOVÁ, S.; DVOŘÁKOVÁ-JANŮ, V. Psychologie výživy a sociální aspekty jídla. Praha: Karolinum, 2003. ISBN 9788024605487. MOŽNÝ, I. Rodina a společnost. Praha: Slon, 2006. ISBN 8086429588. MAŘÍKOVÁ, H. Proměny současné české rodiny. Praha: Sociologické, 2000. ISBN 80-85850-93-1. KREJČÍK, V. Dejte šanci pohybu. Praha: Euromedia Group, k.s. - Ikar, 2007. ISBN 978-80-249-0828-1. MARÁDOVÁ, E. Rodinná výchova, Zdravý životní styl I. 2.vyd. Praha: Fortuna, 2003. ISBN 80-7168-712-X. BLATTNÁ, J. Výživa na začátku 21. století, aneb, O výživě aktuálně a se zárukou. Praha: Společnost pro výživu, 2005. ISBN 80-239-6202-7. FRAŇKOVÁ, S.; DVOŘÁKOVÁ-JANŮ, V. Psychologie výživy a sociální aspekty jídla. 1. vydání. Praha: Karolinum, 2003. ISBN 80-246-0548-1. FOŘT, P. Tak co mám jíst?. Praha: Grada, 2007. ISBN 978-80-247-1459-2. Vegetarian.cz [online]. 2000-2012. ISSN 1804-0853. Dostupné z: http://vegetarian.cz Člověk [online]. 2012. ISSN 1801-8785. Dostupné z: http://clovek.ff.cuni.cz Pochutnej si s... [online]. 2012. ISSN 1803-0106. Dostupné z: http://www.elasting.cz |
Předběžná náplň práce |
Bakalářská práce se zabývá postoji žáků 2. stupně vybraných základních škol ke stravování v rámci rodiny. Práce je rozdělena na dvě části. Část teoretická je zaměřena na objasnění pojmů výživa, poruchy příjmu potravy, obezita a na historii stravování. Cílem praktické části je zmapovat povědomí žáků o stravovacích zvyklostech jejich rodiny, aktivní postoje žáků ke stravování, zvyklosti rodiny a její ovlivnění. Získání informací bude realizováno pomocí anonymního dotazníkového šetření mezi žáky sedmých a osmých ročníků vybraných základních škol. |
Předběžná náplň práce v anglickém jazyce |
This thesis deals with the attitude of students in selected primary schools towards catering in the family. The work is divided into two parts. The theoretical part is focused on clarifying the concepts of nutrition, eating disorders, obesity and history of catering. The main aim of the practical part is to monitor pupils' awareness of the dietary habits in their families, active pupil attitudes to eating, family habits and its influence. Obtained information will be realized by using an anonymous questionnaire survey among pupils in the seventh and eighth grades in selected primary schools. |