Analýza úrazovosti žáků oboru kuchař na vybraných pracovištích odborného výcviku
Název práce v češtině: | Analýza úrazovosti žáků oboru kuchař na vybraných pracovištích odborného výcviku |
---|---|
Název v anglickém jazyce: | Analysis of the accident rate of cook specialization students at selected vocational training workplaces |
Klíčová slova: | Bezpečnost a ochrana zdraví, bezpečnost práce, výuka, učitel odborného výcviku, žák – student. |
Klíčová slova anglicky: | Safety and protection of health at work, safety at work special training, education, teacher of special training, pupil – student. |
Akademický rok vypsání: | 2011/2012 |
Typ práce: | bakalářská práce |
Jazyk práce: | čeština |
Ústav: | Katedra pedagogiky (41-KPG) |
Vedoucí / školitel: | PhDr. Jaroslava Hanušová, Ph.D. |
Řešitel: | skrytý![]() |
Datum přihlášení: | 16.03.2012 |
Datum zadání: | 14.08.2012 |
Datum a čas obhajoby: | 03.06.2013 13:00 |
Datum odevzdání elektronické podoby: | 29.04.2013 |
Datum proběhlé obhajoby: | 03.06.2013 |
Předmět: | Obhajoba bakalářské práce (OSZD004) |
Oponenti: | PhDr. Michal Zvírotský, Ph.D. |
Seznam odborné literatury |
•ŠVP pro obor 65-51-H/01 kuchař - číšník
•MALÝ S. a kol. Prevence pracovních rizik. Díl IV 1. vyd. Praha: Výzkumný ústav bezpečnosti práce •ROMANĚNKO J., SKÁCEL P, Legislativa BOZP ve školství. 1. vyd. Praha: Sondy, 2008 •ČADÍLEK, Miroslav. Didaktika praktického vyučování I. Brno: Akademické nakladatelství CERM, s.r.o., 2003 •Vyhláška č. 64/2005 Sb., o evidenci úrazů dětí, žáků a studentů •Evropská agentura pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci [online]. Stránka aktualizována: 12.01.2011, [cit.2011-03-12]. Dostupné z WWW: http://osha.europa.eu •ČERNÁ, L, et al. Bezpečnost a ochrana zdraví při práci ve školách a školských zařízeních. [s.l.] : MŠMT ČR, 2003. 288 s. ISBN 80-85022-29-X. •BĚLINA, M. a kol. Pracovní právo. 4. vydání. Praha : C. H. Beck, 2010. •JAŘABÁČ, Karel, Krok za krokem v bezpečnosti a ochraně zdraví při práci s poznatky z praxe. Ostrava: Montanex, 2009 •DANDOVÁ, Eva, Evidence pracovních úrazů – nařízení vlády č. 201/2010 Sb. / Eva Dandová. I. vyd. Praha: Wolters Kluwr Česká Republika, 2010 |
Předběžná náplň práce |
Práce nazvaná Analýza úrazovosti žáků oboru kuchař na vybraných pracovištích
odborného výcviku je zaměřena především na charakteristiku problematiky ochrany zdraví žáků, vymezení základních pojmů, stručný přehled předpisů a podmínek, za kterých je možno odborný výcvik provádět. Cílem této práce nebylo sepsat všechny legislativní předpisy, ale vytvořit stručné vodítko pro učitele odborného výcviku. V praktické části jsem porovnala úrazovost žáků u dvou různých typů vedení odborného výcviku, pod vedením učitele odborného výcviku a na individuálním pracovišti pod vedením instruktora odborného výcviku. Na základě zjištěných skutečností a poznatků jsem uvedla návrhy na zlepšení současného stavu v oblasti BOZP na vybraných školách a doporučení pro pedagogickou praxi. |
Předběžná náplň práce v anglickém jazyce |
The thesis named Analysis of the accident rate of cook specialization students at selected
vocational training workplaces focuses namely on the characterization of the issue of students’ health protection, definition of basic terms and a brief overview of regulations and conditions governing the performance of vocational training. My aim was not to make a list of all legal regulations but rather to provide brief guidelines for vocational teachers. In the practical part I tried to compare accident rate of students in two different types of vocational training, namely training under the command of a vocational teacher and training at an individual workplace under the leadership of a vocational training instructor. Based on the discovered facts and findings I then gave suggestions for the improvement of the current state in the field of Occupational Safety and Health at our school and recommendations for pedagogical practice. |