Témata prací (Výběr práce)Témata prací (Výběr práce)(verze: 368)
Detail práce
   Přihlásit přes CAS
Potravinové alergie a jejich vliv na výživu současné české rodiny
Název práce v češtině: Potravinové alergie a jejich vliv na výživu současné české rodiny
Název v anglickém jazyce: Food allergies and its influence on nutrition of contemporary Czech family
Klíčová slova: Alergie, potraviny, rodina, výživa, výživa rodiny, potravinové alergie, česká rodina
Klíčová slova anglicky: Allergies, food, family, nutrition, family nutrition, food allergies, Czech family
Akademický rok vypsání: 2011/2012
Typ práce: bakalářská práce
Jazyk práce: čeština
Ústav: Katedra pedagogiky (41-KPG)
Vedoucí / školitel: PaedDr. Eva Marádová, CSc.
Řešitel: skrytý - zadáno vedoucím/školitelem
Datum přihlášení: 01.01.2012
Datum zadání: 23.06.2014
Datum a čas obhajoby: 08.09.2014 10:00
Místo konání obhajoby: M. Rettigové 4, Praha 1, R217, 217, 2. patro, vlevo, zadní trakt (dříve R207)
Datum odevzdání elektronické podoby:26.06.2014
Datum proběhlé obhajoby: 08.09.2014
Předmět: Obhajoba bakalářské práce (OSZD004)
Oponenti: doc. MUDr. Karel Dohnal, CSc.
 
 
 
Zásady pro vypracování
Bakalářská práce se zabývá otázkou potravinových alergií a jejich vlivem na stravování současné české rodiny spolu s možnostmi řešení otázky negativního dopadu alergií na složení stravy. V teoretické části se práce zabývá převážně potravinovými alergiemi jako celkem, jejich projevy, druhy, prevencí a léčbou, v praktické části pomocí dotazníků zkoumá stav alergií v českých rodinách. V praktické části bakalářská práce také zkoumá, zda mají potravinové alergie pozitivní či negativní dopad na složení jídelníčku českých rodin a nastiňuje možná řešení, jak tuto problematiku zlepšit.
Seznam odborné literatury
BLATTNÁ, J a kol. Výživa na začátku 21. století aneb, o výživě aktuálně a se zárukou. Praha: Nadace NutriVit, 2005. ISBN 80-239-6202-7
BYSTROŇ, J. Alergie: průvodce alergickými nemocemi pro lékaře a pacienty. 1. vyd. Ostrava: Mirago, 1997. 295. s. ISBN 8085922460
CABALERO, B., ALLEN, L., PRENTICE, A. Encyclopedia of Human Nutrition., Oxford: Elsevier Academic Press, 2005, ISBN: 978-0-12-226694-2
DOSTÁL, Jiří a kol. Biochemie pro bakaláře. Brno-Kraví hora: Vydavatelství MU, 2005. 174 s. ISBN 80-210-3232-4.
FOŘT, P., Výživa v otázkách a odpovědích , Svět kulturistiky, 2003, str 181, 1. vydání, ISBN:80-86462-12-9
FRAŇKOVÁ, S., DVOŘÁKOVÁ - JANŮ, V., Psychologie výživy a sociální aspekty jídla. Nakladatelství Karolinum, 2003. 256 s. ISBN 80-246-0548-1.
KVASNIČKOVÁ, A. Alergie z potravin. 1. vyd. Praha: Ústav zemědělských a potravinářských informací, 2001. 60 s. ISBN 8085120933
ŠTANZEL, T., REMEŠOVÁ, Š. Strava a vědomí . Praha: Dharmagaia, 2010. ISBN 978-80-7436-010-7.
Předběžná náplň práce v anglickém jazyce
This bachelor thesis deals with the issue of food allergies and their effect on the nutrition of contemporary czech family, along with the possibilities how to handle the negative impact that allergies could have on the composition of the diet. The theoretical part predominantly concentrates on the food allergies as a whole, their symptoms, types, prevention, diagnosis and treatment; the practical part uses a questionnaire survey to investigate the condition of allergies in czech families, knowledge of them among families with an allergic member and also in general public, and the attitude to diet in terms of its change in families with allergic members. In the practical part the thesis as well researches, if there is a positive or negative impact of food allergies on the composition of czech families' diet, and evokes possible solutions, how the diversification of the diet considering the food allergies could be attained.
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK