Paleolitická dieta
| Název práce v češtině: | Paleolitická dieta |
|---|---|
| Název v anglickém jazyce: | Paleo Diet |
| Klíčová slova: | paleolitická dieta, výživa, zdravá výživa, antropologie, životní styl, civilizační choroby |
| Klíčová slova anglicky: | paleolithic diet, nutrition, healthy nutrition, anthropology, lifestyle, diseases of civilization |
| Akademický rok vypsání: | 2010/2011 |
| Typ práce: | bakalářská práce |
| Jazyk práce: | čeština |
| Ústav: | Laboratoř sportovní motoriky (51-600800) |
| Vedoucí / školitel: | PhDr. Pavel Hráský, Ph.D. |
| Řešitel: | skrytý - zadáno vedoucím/školitelem |
| Datum přihlášení: | 27.09.2011 |
| Datum zadání: | 27.09.2011 |
| Datum a čas obhajoby: | 13.09.2012 14:00 |
| Místo konání obhajoby: | LSM UK FTVS |
| Datum odevzdání elektronické podoby: | 03.09.2012 |
| Datum odevzdání tištěné podoby: | 31.08.2012 |
| Datum proběhlé obhajoby: | 13.09.2012 |
| Oponenti: | prof. Ing. Václav Bunc, CSc. |
| Seznam odborné literatury |
| 1. ABUISSA, H., O´KEEFE, J.H., CORDAIN, L., Realigning Our 21st Century Diet and Lifestyle With Our Hunter-gatherer Genetic Identity, Directions in Psychiatry, vol.25, Hatherleigh, 2005: s.1-8.
2. BALCH, J.F., BALCH, P.A., Bible předpisů zdravé výživy, Praha: Pragma, 1998,ISBN 80-7205-637-9. 3. BERANOVÁ, M., Jídlo a pití v pravěku a ve středověku, Praha: Academia, 2011, ISBN 978-80-200-1991-2. 4. CORDAIN, L., EATON, S.B., MILLER, J.B., MANN, N., HILL, K., The paradoxical nature of hunter-gatherer diets: meat-based, yet non-atherogenic, European Journal of Clinical Nutrition, vol. 56, Suppl 1, Nature Publishing Group, 2002: s.42-45. 5. CORDAIN, L., FRIEL, J., The Paleo Diet for Athletes, United States: Rodale, 2005, ISBN 13 978-1-59486-089-8. 6. CORDAIN, L., The Paleo Diet, New Jersey: John Wiley & Sons, Inc, 2011, ISBN: 978-1-118-00131-8 (ebk). 7. DUINOVÁ, N., SUTCLIFFOVÁ, J., Historie medicíny – Od pravěku do roku 2020, Slovart, 1997, ISBN 80-85871-04-1. 8. EATON, S.B., CORDAIN, L., SEBASTIAN, A., The Ancestral Biomedical Environment, Endothelial Biomedicine, New York: Cambridge University Press, 2007: s.130. 9. EATON, S.B., EATON, S.B. III., CORDAIN, L., Evolution, diet and health, Ungar PS, Teaford MF (Eds.), Human Diet: Its Origins and Evolution, Mawah, New Jersey, Greenwood Publishers, 2002: s.7-17. 10. HAMILTON, E.M.N., WHITNEY, E.N., SIZER, F.S., Nutrition: Concepts and Controversies, West Publishing Company, 1988, ISBN 0-314-59743-3. 11. HAYWOOD, J., Atlas světových dějin, Bratislava: Slovart s.r.o., 2001, ISBN 80-7209-249-9. 12. KLESCHT, V., Přirozené zdraví aneb jak si nevyrábět nemoci. Brno : Vladimír Klescht, 2006, ISBN 80-239-7324-X. 13. KOTTAK, C.P., Cultural Antropology, Copyright, 1991, ISBN 0-07-035615-7. 14. MUŽÍK, V., Výživa a pohyb jako součást výchovy ke zdraví na ZŠ. Příručka pro učitele, Brno: Paido, 2007, ISBN 978-80-7315-156-0. 15. NELSON, H., JURMAIN, R., Introduction to Physical Antropology, West Publishing Company, 1988, ISBN- 0-314-62482-1. 16. O´KEEFE, J.H., CORDAIN, L., Cardiovascular Disease Resulting From a Diet and Lifestyle at Odds With Our Paleolithic Genome: How to Become a 21st-Century Hunter-Gatherer, Mayo Clin Proc, vol.79, 2004: s.101-108. 17. POPELKA, M., VÁLKOVÁ, V., Dějepis I. pro gymnázia a střední školy - Pravěk a starověk, Praha: SPN pedagogické nakladatelství, 2004. 18. PROVAZNÍK, K., KOMÁREK, L., DRBALOVÁ, K., KOMÁREK, D., MARKVART, K., ŠOLTYSOVÁ, T., SCHNEIDROVÁ, D., RÁŽOVÁ, J. Manuál prevence v lékařské praxi VII. Doporučené preventivní postupy v primární péči. Praha: Fortuna, 1999. ISBN: 80-7071135-3. 19. SKOLNIK, H., CHERNUS, A., Výživa pro maximální výkon, Praha: Grada Publishing a.s., 2011, ISBN 978-80-247-3847-5. 20. STŘEDA, L., MARÁDOVÁ, E., ZIMA.T., Vybrané kapitoly o zdraví, Praha: Univerzita Karlova v Praze – Pedagogická fakulta, 2010, ISBN 978-80-7290-480-8. 21. SVAČINA, Š., OWEN, K., Syndrom inzulínové rezistence, Praha: Triton, 2003, ISBN 80-7254-353-9. 22. VOKURKA M., HUGO J. a kol., Velký lékařský slovník, 8. aktualizované vydání, Praha: Jessenius Maxdorf, 2008, ISBN 978-80-7345-166-0. 23. VOKURKA M., HUGO, J. a kol., Velký lékařský slovník, 9. aktualizované vydání, Praha: Jessenius Maxdorf, 2009, ISBN 978-80-7345-202-5. 24. WOLF, R., The Paleo Solution, Las Vegas: Victory Belt, 2010, ISBN 13: 978-0-9825658-4-1. Internetové zdroje Miller, J.B., Mann, N., Cordain, L., Paleolithic nutrition: what did our ancestors eat? [online]. 2011, [cit. 2012-02-16]. Dostupný z http://thepaleodiet.com/wp-content/uploads/2011/02/chapter-3-Brand-Miller.pdf. http://thepaleodiet.com/published-research/ |
| Předběžná náplň práce |
| Cílem bakalářské práce je prostudovat dostupnou literaturu a následně vypracovat rešerši vztahující se k aktuálnímu tématu Paleolitické diety. Dále, z literatury a studiemi získaných poznatků, zhodnotit zda-li je Paleolitická dieta vhodným způsobem stravování a pro koho by mohla být správným řešením a životním stylem. |
| Předběžná náplň práce v anglickém jazyce |
| The main aim of bachelor thesis is to study available literature. After that make a research related to an actual topic of Paleo Diet. Then evaluate by further studying other possible articles and literature, if the Paleo Diet could be the right way of eating habits and who it could be determine for and become a new life style. |
- zadáno vedoucím/školitelem