Témata prací (Výběr práce)Témata prací (Výběr práce)(verze: 381)
Detail práce
   Přihlásit přes CAS
Gastronomie v dějinách kultury
Název práce v češtině: Gastronomie v dějinách kultury
Název v anglickém jazyce: Gastronomy in cultural history
Akademický rok vypsání: 2010/2011
Typ práce: diplomová práce
Jazyk práce: čeština
Ústav: Ústav etnologie (21-UETN)
Vedoucí / školitel: PhDr. Vladimír Czumalo, CSc.
Řešitel: skrytý - zadáno vedoucím/školitelem
Datum přihlášení: 07.09.2011
Datum zadání: 07.09.2011
Schválení administrátorem: zatím neschvalováno
Datum a čas obhajoby: 21.09.2011 00:00
Datum odevzdání elektronické podoby:18.09.2011
Datum proběhlé obhajoby: 21.09.2011
Odevzdaná/finalizovaná: odevzdaná studentem a finalizovaná
Oponenti: doc. PhDr. Martin Matějů
 
 
 
Zásady pro vypracování
Diplomantka zpracuje kulturologickou studii, jejímž hlavním tématem bude postavení 
a význam gastronomie v souvislostech každodenního života společnosti během vývoje evropské kultury. Důraz při tom bude klást na prostředí zemí Koruny české. Zaměří se zároveň na výpověď gastronomie a stolování o proměnách životního stylu. Chronologicky vedený výklad bude strukturován v souladu s obvyklou kulturněhistorickou periodizací.
Seznam odborné literatury
BERANOVÁ, M. Jak se jedlo ve starověku: římská kuchařka. Praha: Libri, 2000. ISBN 80-7277-021-7
BERANOVÁ, M. Jídlo a pití v pravěku a středověku. Praha: Academia, 2005. ISBN 80-200-1340-7
BERANOVÁ, M. Jídlo a pití za Rudolfa II. Praha: Maxdorf, 1997. ISBN 80-85800-67-5
BERANOVÁ, M. Tradiční české kuchařky. Praha: Libri, 2001. ISBN 80-7277-075-6
BURIAN, J. - HOLUB, K. Prostřené stoly v době Rudolfa II. a Česká kuchařka alchymisty rytíře Bavora mladšího Rodovského z Hustiřan z roku 1591. Praha: Ars Bohemica, 1997. ISBN 80-902381-0-6
ELIAS, N. O procesu civilizace I. Praha: Argo, 2006. ISBN 80-7203-838-9
ELIAS, N. O procesu civilizace II. Praha: Argo, 2007. ISBN 978-80-7203-962-3
FREEDMAN, P. H. Jídlo: dějiny chuti. Praha: Mladá fronta, 2008. ISBN 978-80-204-1847-0
KOLDINSKÁ, M. Každodennost renesančního aristokrata. Praha: Paseka, 2001. ISBN 80-7185-364-X
MONTANARI, M. Hlad a hojnost. Dějiny stravování v Evropě. Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 2003. ISBN 80-7106-560-9
PETRÁŇ, J. a kol. Dějiny hmotné kultury I. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1985. ISBN 80-7174-084-X
PETRÁŇ, J. a kol. Dějiny hmotné kultury II. Praha: MK ČR – Karolinum, 1995-1997. ISBN 80-7174-084-X
SMETÁNKA, Zdeněk. Legenda o Ostojovi. Praha: Mladá fronta, 1992. ISBN 80-204-0044-3
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK