Gastronomie v dějinách kultury
Název práce v češtině: | Gastronomie v dějinách kultury |
---|---|
Název v anglickém jazyce: | Gastronomy in cultural history |
Akademický rok vypsání: | 2010/2011 |
Typ práce: | diplomová práce |
Jazyk práce: | čeština |
Ústav: | Ústav etnologie (21-UETN) |
Vedoucí / školitel: | PhDr. Vladimír Czumalo, CSc. |
Řešitel: | skrytý - zadáno vedoucím/školitelem |
Datum přihlášení: | 07.09.2011 |
Datum zadání: | 07.09.2011 |
Schválení administrátorem: | zatím neschvalováno |
Datum a čas obhajoby: | 21.09.2011 00:00 |
Datum odevzdání elektronické podoby: | 18.09.2011 |
Datum proběhlé obhajoby: | 21.09.2011 |
Odevzdaná/finalizovaná: | odevzdaná studentem a finalizovaná |
Oponenti: | doc. PhDr. Martin Matějů |
Zásady pro vypracování |
Diplomantka zpracuje kulturologickou studii, jejímž hlavním tématem bude postavení
a význam gastronomie v souvislostech každodenního života společnosti během vývoje evropské kultury. Důraz při tom bude klást na prostředí zemí Koruny české. Zaměří se zároveň na výpověď gastronomie a stolování o proměnách životního stylu. Chronologicky vedený výklad bude strukturován v souladu s obvyklou kulturněhistorickou periodizací.
|
Seznam odborné literatury |
BERANOVÁ, M. Jak se jedlo ve starověku: římská kuchařka. Praha: Libri, 2000. ISBN 80-7277-021-7
BERANOVÁ, M. Jídlo a pití v pravěku a středověku. Praha: Academia, 2005. ISBN 80-200-1340-7 BERANOVÁ, M. Jídlo a pití za Rudolfa II. Praha: Maxdorf, 1997. ISBN 80-85800-67-5 BERANOVÁ, M. Tradiční české kuchařky. Praha: Libri, 2001. ISBN 80-7277-075-6 BURIAN, J. - HOLUB, K. Prostřené stoly v době Rudolfa II. a Česká kuchařka alchymisty rytíře Bavora mladšího Rodovského z Hustiřan z roku 1591. Praha: Ars Bohemica, 1997. ISBN 80-902381-0-6 ELIAS, N. O procesu civilizace I. Praha: Argo, 2006. ISBN 80-7203-838-9 ELIAS, N. O procesu civilizace II. Praha: Argo, 2007. ISBN 978-80-7203-962-3 FREEDMAN, P. H. Jídlo: dějiny chuti. Praha: Mladá fronta, 2008. ISBN 978-80-204-1847-0 KOLDINSKÁ, M. Každodennost renesančního aristokrata. Praha: Paseka, 2001. ISBN 80-7185-364-X MONTANARI, M. Hlad a hojnost. Dějiny stravování v Evropě. Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 2003. ISBN 80-7106-560-9 PETRÁŇ, J. a kol. Dějiny hmotné kultury I. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1985. ISBN 80-7174-084-X PETRÁŇ, J. a kol. Dějiny hmotné kultury II. Praha: MK ČR – Karolinum, 1995-1997. ISBN 80-7174-084-X SMETÁNKA, Zdeněk. Legenda o Ostojovi. Praha: Mladá fronta, 1992. ISBN 80-204-0044-3 |