Témata prací (Výběr práce)Témata prací (Výběr práce)(verze: 368)
Detail práce
   Přihlásit přes CAS
Diagnostika nutričního stavu zaměřená na populaci trpící nadváhou a obezitou
Název práce v češtině: Diagnostika nutričního stavu zaměřená na populaci trpící nadváhou a obezitou
Název v anglickém jazyce: Diagnosis of the nutritional status focused on overweight and obese population
Klíčová slova: nutriční stav organismu, diagnostika nutričního stavu, zdraví, nadváha, obezita
Klíčová slova anglicky: nutritional status of the organism, diagnosis of nutritional status, health, overweight, obesity
Akademický rok vypsání: 2010/2011
Typ práce: bakalářská práce
Jazyk práce: čeština
Ústav: Sporty v přírodě (51-600400)
Vedoucí / školitel: Ing. Marcela Polášková
Řešitel: skrytý - zadáno vedoucím/školitelem
Datum přihlášení: 23.05.2011
Datum zadání: 04.04.2012
Datum a čas obhajoby: 24.01.2013 09:00
Místo konání obhajoby: FTVS UK
Datum odevzdání elektronické podoby:14.12.2012
Datum odevzdání tištěné podoby:14.12.2012
Datum proběhlé obhajoby: 24.01.2013
Oponenti: PhDr. Klára Coufalová, Ph.D.
 
 
 
Zásady pro vypracování
Po konzultaci ke zvolenému tématu zpracovat abstrakt práce, na základě dostupných informačních zdrojů pracovat na rešeršní bakalářské práci.Průběžně předávat výsledky práce v elektronické podobě vedoucí práce a pravidelně o tématu i průběhu práce konzultovat.
Seznam odborné literatury
1. ANTHROPOMETRIC MEASURING DEVICES. Trystom.eu [online].
[cit. 2012-12-11]. Dostupné z: http://www.google.com/imgres?hl=cs&tbo=d&biw=1366&bih=610&tbm=isch&tbnid=ARKG4fYsyaa5eM:&imgrefurl=http://www.trystom.eu/produkty-a-sluzby-2/laboratorni-a-zdravotnicka-technika/calliper-best-ii-k-501/&docid=cRfZ5oO0d7Fd9M&imgurl=http://www.trystom.cz/imgcache/datafiles-kaliper-best-ii-mg-6199_733_550_22612.jpg&w=733&h=550&ei=KhfHUOm0O6rf4QSKoIG4CA&zoom=1&iact=hc&vpx=156&vpy=178&dur=4384&hovh=194&hovw=259&tx=135&ty=113&sig=107312161226714573513&page=1&tbnh=131&tbnw=176&start=0&ndsp=14&ved=1t:429,
2. BODY FAT MEASUREMENT. Prohealthcareproducts.com [online].
[cit. 2012-12-11]. Dostupné z: http://www.google.com/imgres?num=10&hl=cs&tbo=d&biw=1366&bih=610&tbm=isch&tbnid=ZBcNkalAodNgFM:&imgrefurl=http://prohealthcareproducts.com/body-fat-measurement-c-8/lafayette-skinfold-caliper-ii-body-fat-caliper-p-921&docid=MHa_Tgd7-EFxAM&imgurl=http://prohealthcareproducts.com/images/lafayette-body-fat-skinfold-caliper-ii.jpg&w=600&h=600&ei=nRbHUJ-oMKOl4ASZiIGYCw&zoom=1&iact=hc&vpx=4&vpy=107&dur=744&hovh=225&hovw=225&tx=118&ty=158&sig=107312161226714573513&sqi=2&page=1&tbnh=130&tbnw=130&start=0&
3. CLARK, N. Sports Nutrition Guidebook. 4. vydání. USA: Human Kinetics, 2008. 352 s. ISBN-13: 9780736074155
4. ČELAKOVSKÝ, J. Současné používané metody zjišťování stravovacích zvyklostí. Jejich výtěžnost a možnost použití. In: Szu.cz [online]. 2008.
[cit. 2012-12-4]. Dostupné z: http://www.szu.cz/uploads/documents/czzp/CINDI/kurz/metody_zjistovani_strav_zvykl.pdf
5. GROFOVÁ, Z. Nutriční podpora: Praktický rádce pro sestry. 1. vydání. Praha: Grada Publishing, 2007. 240 s. + 8 s. ISBN 978-80-247-1868-2
6. HAINER, V. a kol. Základy klinické obezitologie. 2. vydání. Praha Grada Publishing, 2004. 356 s. + 16 s. ISBN 80-247-0233-9
7. HENDL, J. Bakalářská závěrečná práce. Ftvs.cuni.cz [online]. 2005 [cit. 2012-12-09]. Dostupné z: http://www.ftvs.cuni.cz/hendl/metodologie/bakalprace.htm
8. HENDL, J. Kvalitativní výzkum: Základní metody a aplikace. Praha: Portál, 2005. 407 s. ISBN 978-80-7367-040-5
9. HOJGR, B. Porovnání různých metod měření procenta tuku v těle. Diplomová práce. Brno: Masarykova univerzita, Fakulta sportovních studií, 2010. 71 s. Vedoucí diplomové práce Martina Bernaciková.
10. HORÁK, P. ČR: 55 % lidí s nadváhou a obezitou. Ceskoprotiobezite.cz [online]. 2012 [cit. 2012-11-30]. Dostupné z: http://www.ceskoprotiobezite.cz/
11. ILGNER, M. Antropometrie. Cs.scribd.com [online]. 2009 [cit. 2012-08-21]. Dostupné z: http://cs.scribd.com/doc/87353293/Antropometrie-pokyny
12. IMUNOLOGICKÉ VYŠETŘENÍ. Ulekare.cz [online]. 2008, 8.10. 2009
[cit. 2012-12-3]. Dostupné z : http://www.ulekare.cz/clanek/imunologicke-vysetreni-1142
13. JIRÁSKOVÁ, Z. Metody stanovující složení těla používané v klinické praxi. Hradec Králové, 2010. Diplomová práce. Univerzita Karlova v Praze: Farmaceutická fakulta v Hradci Králové. Vedoucí práce Miloslav Hronek.
14. KDE SE VÁM LEPÍ TUK? Mozek.jecool.net [online]. 2009. [cit. 2012-11-11]. Dostupné z: http://www.mozek.jecool.net/2010/11/
15. KELLER, U., MEIER, R. a BERTOLI, S. Klinická výživa. 1. vydání. Praha: Scientia medica, 1993. 240 s. ISBN 80-85526-08-5
16. KLEINWÄCHTEROVÁ, H. a BRÁZDOVÁ, Z. Výživový stav člověka
a způsoby jeho zjišťování. 2. vydání. Brno: Národní centrum ošetřovatelství
a nelékařských zdravotnických oborů, 2005. 102 s. ISBN 80-70-13-336-8
17. KOHOUT, P. a kol. Dokumentace a hodnocení nutričního stavu pacientů.
1. vydání. Praha: Forsapi, 2011. ISBN 978-80-87250-12-9
18. KOHOUT, P. a KOTRLÍKOVÁ, E. Základy klinické výživy. 1. vydání. Praha: Krigl, 2005. ISBN 80-86-912-08-6
19. KOMÁREK, L. Antropometrická vyšetření. In: Szu.cz [online]. 2007
[cit. 2012-08-15]. Dostupné z: http://www.szu.cz/tema/podpora-zdravi/antropometricka-vysetreni
20. KRÁSNIČANOVÁ, H. a LESNÝ, P. Kompendium pediatrické auxologie. Ojrech.cz [online]. 2000. [cit. 2012-08-15]. Dostupné z: http://www.ojrech.cz/lesny/kompendium/index.htm
21. LANGE SKINFOLD CALIPER. Promedxpress.com [online]. [cit. 2012-12-11]. Dostupné z: http://www.google.com/imgres?hl=cs&tbo=d&biw=1366&bih=610&tbm=isch&tbnid=p3k5kC9AcU_B5M:&imgrefurl=http://www.promedxpress.com/products/lange-skinfold-caliper/&docid=k9Lw5hEBvtvN7M&imgurl=http://www.promedxpress.com/assets/item/regular/7460118L.jpg&w=250&h=250&ei=rxTHULm1HqjE4gTX8YHoAg&zoom=1&iact=hc&vpx=721&vpy=203&dur=1599&hovh=200&hovw=200&tx=90&ty=100&sig=107312161226714573513&page=1&tbnh=146&tbnw=165&start=0&ndsp=22&ved=1t:429,r:11,s:0,i:116
22. MAGNETICKÁ REZONANCE. Ulekare.cz [online]. 2008, 13. 10. 2009
[cit. 2012-11-11]. Dostupné z: http://www.ulekare.cz/clanek/magneticka-rezonance-1019
23. MARINOV, Z., PASTUCHA, D. a kol. Praktická dětská obezitologie. 1. vydání. Praha: Grada Publishing, 2012. 224 s. ISBN 978-80-247-4210-6
24. MARTINÍK, K. Některé biochemické možnosti hodnocení stavu výživy. Obezita.org [online]. 2009. [cit. 2012-12-3]. Dostupné z: http://www.obezita.org/?page=prednasky&menu=2
25. MÁLKOVÁ, I. a HANYŠOVÁ, N. Měření obezity. In: Stob.cz [online]. 2009. [cit. 2012-11-03]. Dostupné z: http://www.stob.cz/zaciname-hubnout-mereni-nadvahy-a-obezity/mereni-obezity
26. MEINDLOVÁ, L. Tělesná hmotnost a procento tělesného tuku. Hubnuti4you.cz [online]. 2005. [cit. 2012-11-10]. Dostupné z: http://www.hubnuti4you.cz/188-je-obezita-vas-problem.html
27. MELICHAROVÁ, Ivana. Historický vývoj a přínos CT jako vyšetřovací metody. Praha, 2009. Dostupné z: http://digitool.is.cuni.cz:1801/view/action/singleViewer.do?dvs=1352642794339~528&locale=cs_CZ&side_by_side=false&VIEWER_URL=/view/action/singleViewer.do?&DELIVERY_RULE_ID=7&search_terms=po%C4%8D%C3%ADta%C4%8Dov%C3%A1%20tomografie&adjacency=N&application=DIGITOOL-3&frameId=1&usePid1=true&usePid2=true©RIGHTS_DISPLAY_FILE=licence. Bakalářská práce. Univerzita Karlova v Praze, 2.LF. Vedoucí práce Josef Bruna.
28. PAŘÍZKOVÁ, J. a HILLS, A. Childhood obesity prevention and treatment.
2. vydání. Boca Raton, Florida: CRC Press, 2005. 544 s.
29. PAŘÍZKOVÁ, J., LISÁ, L. a kol. Obezita v dětství a dospívání. 1. vydání. Praha: Karolinum, 2007. 239 s. ISBN 978-80-246-1427-4
30. PELECH, M. BMI tabulka. Obmi.cz [online]. 2011 [cit. 2012-08-15]. Dostupné z: http://www.obmi.cz/bmi-tabulka
31. POCKET CALIPER SOMET 0-160/0.02 SPRING RELEASE. Sometcz.com [online]. [cit. 2012-12-11]. Dostupné z: http://www.google.com/imgres?num=10&hl=cs&tbo=d&biw=1366&bih=610&tbm=isch&tbnid=OzFHti2az3mfZM:&imgrefurl=http://www.sometcz.com/en/obchod/calipers/pocket-caliper-somet-0-200/pocket-caliper-somet-0-160-0-02-spring-release-2.html&docid=atfbtnkTwv8LjM&imgurl=http://www.sometcz.com/en/components/com_virtuemart/shop_image/product/posuvne-meritko-somet-160-tlacitko.jpg&w=640&h=480&ei=xxPHUMzwAtSL4gTKuoCACg&zoom=1&iact=hc&vpx=481&vpy=133&dur=2845&hovh=194&hovw=259&tx=125&ty=136&sig=1073121612267145735
32. PRŮCHA, J., WALTEROVÁ, E. a MAREŠ, J. Pedagogický slovník. 3. vydání. Praha: Portál, 2001. 328 s. ISBN 978-80-7178-579-8
33. PŘÍJEM A VÝDEJ ENERGIE. Viscojis.cz [online]. 2011 [cit. 2012-12-05]. Dostupné z: http://www.viscojis.cz/index.php/nadvaha-obezita/59-pijem-a-vydej-energie-
34. RIEGEROVÁ, J., PŘIDALOVÁ, M. a ULBRICHOVÁ, M. Aplikace fyzické antropologie v tělesné výchově a sportu (příručka funkční antropologie). [online]. Olomouc, 2006. [cit. 2012-11-10]. Dostupné z: http://www.google.cz/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&sqi=2&ved=0CCgQFjAB&url=http%3A%2F%2Fcourseware.upol.cz%2Fwps%2FPA_Courseware%2FDownloadDokumentu%3Fid%3D28332&ei=GUyeUMWsMeWk4gTDr4CgCQ&usg=AFQjCNGeIpHWgxG7BTCvMIo4nG4Jd02ONQ&sig2=ANQgopNcaeD0Z9KXKLhBxg
35. RIEGEROVÁ, J. a ULBRICHOVÁ, M. Aplikace fyzické antropologie v tělesné výchově a sportu. 2. vydání. Olomouc: Vydavatelství Univerzity Palackého, 1998. 185 s. ISBN 80-7067-847-x
36. RICHTÁROVÁ, M. Obezita v souvislosti se sociálními aspekty. Diplomová práce. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, Fakulta tělesné kultury, 2011. 66 s. Vedoucí diplomové práce Miroslava Přidalová.
37. ROKYTA, R. a kol. Fyziologie. 1. vydání. Praha: ISV nakladatelství, 2000. 359s. ISBN 80-85866-45-5
38. ROSINA, J. Bioimpedance. Praha, 2005. Dostupné z: http://old.lf3.cuni.cz/biofyzika/doc/02bioimpedance.pdf
39. ŘEHÁKOVÁ, D. Metody antropologického výzkumu. Praha, 2010. Dostupné z: http://biology.ujep.cz/vyuka/file.php/1/opory_ukazky/Metody%20antropologick%C3%A9ho%20v%C3%BDzkumu.pdf
40. SETTING AND USING THE HARPENDEN SKINFOLD CALIPER. Harpenden-skinfold.com [online]. [cit. 2012-12-11]. Dostupné z: http://www.google.cz/imgres?num=10&hl=cs&tbo=d&biw=1366&bih=610&tbm=isch&tbnid=_HdCvt8WZYkFVM:&imgrefurl=http://www.harpenden-skinfold.com/careanduse.html&docid=6aCQ7q4VeuGsuM&imgurl=http://www.harpenden-skinfold.com/images/hsk.jpg&w=568&h=405&ei=6xDHUNzOH4bJswazj4DQBQ&zoom=1&iact=hc&vpx=584&vpy=127&dur=2320&hovh=189&hovw=266&tx=182&ty=142&sig=111248887880578154726&page=1&tbnh=135&tbnw=178&start=0&ndsp=24&ved=1t:429,r:3,s:0,i:93
41. SHARMA, A. a PADWAL, R. Obesity is a sign – over-eating is a symptom: an aetiological framework for the assessment and management of obesity. Obesity reviews [online]. 2010, roč. 11, č. 5, s. 362-370 [cit. 2012-12-04]. ISSN 14677881. DOI: 10.1111/j.1467-789X.2009.00689.x. Dostupné z: http://web.ebscohost.com.ezproxy.is.cuni.cz/ehost/detail?vid=19&hid=110&sid=db787c68-f47e-40d4-8422-59621bae2b55%40sessionmgr110&bdata=JkF1dGhUeXBlPWlwLHVpZCx1cmwmbGFuZz1jcyZzaXRlPWVob3N0LWxpdmU%3d#db=a9h&AN=66395304
42. SKINFOLD CALIPERS. Chponline.com [online]. [cit. 2012-12-11]. Dostupné z: http://www.google.com/imgres?hl=cs&tbo=d&biw=1366&bih=610&tbm=isch&tbnid=pPgIcBTFsAEJTM:&imgrefurl=https://www.chponline.com/store/cart.php%3Fm%3Dproduct_list%26c%3D130&docid=qVLu-jVUlM7nMM&imgurl=https://www.chponline.com/store/secure/images/products/5621.jpg&w=668&h=486&ei=qxXHUIHQCo3a4QShsIGIBA&zoom=1&iact=hc&vpx=327&vpy=308&dur=2735&hovh=191&hovw=263&tx=150&ty=105&sig=107312161226714573513&page=1&tbnh=135&tbnw=185&start=0&ndsp=26&ved=1t:429,r:20,s:0,i:145
43. SOUČASNÉ METODY. Inbody.cz [online]. 2009 [cit. 2012-12-08]. Dostupné z: http://www.inbody.cz/soucasnost.php
44. SROVNÁNÍ RŮZNÝCH METODY PRO STANOVENÍ MOŽSTVÍ TUKU V TĚLE U ŽEN S NADVÁHOU A OBEZITOU. Vnitrnilekarstvi.cz [online]. 2009. [cit. 2012-08-22]. Dostupné z: http://www.vnitrnilekarstvi.cz/vnitrni-lekarstvi-clanek/srovnani-ruznych-metod-pro-stanoveni-mnozstvi-tuku-v-tele-u-zen-s-nadvahou-a-obezitou-34398?confirm_rules=1
45. STAV VÝŽIVY A JEHO HODNOCENÍ. Porucharustu.cz [online]. 2012. [cit 2012-08-15]. Dostupné z: http://www.porucharustu.cz/stav-vyzivy-a-jeho-hodnoceni.html
46. STŘEDA, L., DOLEČEK, R. Monitoring a terapie obezity: Charakteristika obezity. Nadvaha.cz [online]. Praha, 2012. [cit. 2012-11-08]. Dostupné z: http://nadvaha.cz/vyuka-lekarska-fakulta/monitoring-terapie-obezity
47. STŘEDA, L., MARÁDOVÁ, E. a ZIMA, T. Vybrané kapitoly o zdraví.
1. vydání. Praha: Univerzita Karlova v Praze, 2010, 112s. ISBN 978-80-7290-480-8.
48. SVAČINA, Š. a kol. Klinická dietologie. 1. vydání. Praha: Grada Publishing, 2008. 384 s. ISBN 978-80-247-2256-6
49. TUREK, B., ČERNÁ, M. a HRUBÝ, S. Nutriční toxikologie: Určeno pro lékaře a ostatní pracovníky zabývající se problematikou primární prevence. 1. vydání. Brno: Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví, 1994. 123. s. ISBN 80-7013-177-2
50. TYPOLÓGIA POSTAVY. Kulturistika.sk [online]. 2011 [cit. 2012-11-30]. Dostupné z: http://www.kulturistika.sk/pages/kineziol/typologia_postavy.htm
51. VILIKUS a kol. Výživa sportovců a sportovní výkon. 1. vydání. Praha: Karolinum, 2012. ISBN 978-80-246-2064-0
52. VÍTEK, L. Co je to somatotyp a jak ho měříme?. Sportival.cz [online].
16.4. 2012 [cit. 2012-11-29]. Dostupné z: http://www.sportvital.cz/zdravi/diagnostika/co-je-to-somatotyp-a-jak-ho-merime/
53. VÍTEK, L. Jak ovlivnit nadváhu a obezitu. 1. vydání. Praha: Grada Publishing, 2008. 160 s. ISBN 978-80-247-2247-4
54. WILSON, S. Body Mass Index. Health.howstuffworks.com [online]. 2005.
[cit. 2012-11-03]. Dostupné z: http://health.howstuffworks.com/wellness/diet-fitness/weight-loss/bmi3.htm
55. ZADÁK, Z. a kol. Vybrané kapitoly z metabolismu a klinické výživy. 1. vydání. Praha: Karolinum, 1997. 164. s. ISBN 80-7184-433-0
Předběžná náplň práce
Cílem práce je shrnout a popsat metody, které jsou využívány pro zjišťování nutričního stavu u jedinců trpících nadváhou či obezitou.
Předběžná náplň práce v anglickém jazyce
The aim of thesis is to summarize and describe the methods that are used for determining the nutritional status of overweight and obese individuals.
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK