Obezita
Název práce v češtině: | Obezita |
---|---|
Název v anglickém jazyce: | Obesity |
Klíčová slova: | Obezita, fyzická aktivita, fitness klub, neinfekční onemocnění, sociálně-ekonomická třída, veřejná podpora zdraví |
Klíčová slova anglicky: | Obesity, physical activity, fitness club, noncommunicable diseases (NCDs), socioeconomic status (SES), public health promotion |
Akademický rok vypsání: | 2010/2011 |
Typ práce: | bakalářská práce |
Jazyk práce: | čeština |
Ústav: | Katedra veřejné a sociální politiky (23-KVSP) |
Vedoucí / školitel: | MUDr. Petr Háva, CSc. |
Řešitel: | skrytý![]() |
Datum přihlášení: | 28.02.2011 |
Datum zadání: | 28.02.2011 |
Datum a čas obhajoby: | 13.06.2011 00:00 |
Datum odevzdání elektronické podoby: | 17.05.2011 |
Datum proběhlé obhajoby: | 13.06.2011 |
Oponenti: | Mgr. Eva Tušková, Ph.D. |
Seznam odborné literatury |
BAUMAN, Z. Individualizovaná společnost. Praha: Mladá fronta, 2004.
BAXTER, P., JACK, S. Qualitative Case Study Methodology: Study Design and Implementation for Novice Researchers. The Qualitative Report, 2008. BJORNTORP, P. International Textbook of Obesity. Wiley, 2001. BOUCHARD, C., BLAIR, S. N., HASKELL, W.L. Physical Activity and Health. Human Kinetics, 2007. BOUCHARD, C., KATZMARZYK, P. Physical Activity and Obesity. Human Kinetics, 2010. BRANCA, F., NIKOGOSIAN, H., LOBSTEIN, T. The challenge of obesity in the WHO European Region and the strategies for response [online]. World Health Organization, 2007. [cit.2011-04-04]. Dostupné z WWW: < http://www.euro.who.int/__data/assets/pdf_file/0008/98243/E89858.pdf > ČESKÁ TELEVIZE. Evropa XXL – Obezita: Skrytá epidemie [online]. [cit.2011-05-04]. Poslední revise 15.7.2009. Dostupné z WWW: <http://www.ceskatelevize.cz/porady/10104119181-osm-dni-zdravi-v-evrope/20656223102-evropa-xxl-obezita-skryta-epidemie/1580-obezita-v-evropskem-kontextu/> CVICIME.CZ. Výpočet hraničních hodnot TF [online]. [cit.2011-04-16]. Šponar, D. 2009. Doastupné z WWW <http://www.cvicime.cz/cviceni-praha/plan/aerobne/vypocet.html> DENZIN, N. K., LINCOLN, Y. S. The SAGE handbook of qualitative research. Sage Publications, Inc. 2005. DUFFKOVÁ, J. Životní způsob/životní styl a jeho variantnost. In FAZIK., A., MATĚJŮ, M. Aktuální problémy životního stylu. Praha: Masarykova česká sociologická společnost při AV ČR, 2005. EGGER, G., SWINBURN, B. An "ecological” approach to the obesity pandemic [online]. [cit.2011-04-14]. BMJ. 1997, volume 315, s. 477-480. ISSN 0959-8138. Dostupné z WWW: <http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2127317/pdf/9284671.pdf> FINKELSTEIN, E.A., et al. Annual Medical Spending Attributable To Obesity: Payer And Service-Specific Estimates [online]. [cit.2011-04-14]. Project HOPE-The People to People Health Foundation, Inc. 2009. Dostupné z WWW: <http://obesity.procon.org/sourcefiles/FinkelsteinAnnualMedicalSpending.pdf> FREEMARK, M. Pediatric Obesity: Etiology, Pathogenesis, and Treatment. Human press, 2010. GOFFMAN, E. Stigma: Poznámky o způsobech zvládání narušené identity. Praha: Slon, 2003. HENDL, J. Kvalitativní výzkum: Základní metody a aplikace. Praha: Portál, 2005. IASO. About Obesity [online]. [cit.2011-04-16]. International Association for the Study of Obesity, 2010. Dostupné z WWW: <http://www.iaso.org/policy/aboutobesity/> KELLER, K. Encyclopedia of OBESITY. SAGE Publications, Inc. 2008. KUBÁTOVÁ, H. Sociologie životního způsobu. Praha : Grada Publishing, a.s., 2010. LANG, T., RAYNER, G. G. Obesity: a growing issue for European policy? [online]. Journal of European Social Policy, 2005. vol. 15 (4) [cit. 2011-04-15]. s. 301-327. Dostupný z WWW: <http://esp.sagepub.com/cgi/reprint/15/4/301>. ISSN 0958-9287. LANG, T., RAYNER, G. G. Overcoming policy cacophony on obesity: an ecological public health Framework for policymakers. [online]. Obesity reviews, 2007. 2007, vol. 8, suppl. 1 [cit. 2011-04-15]. s. 165-181. Dostupné z WWW: <http://217.33.105.254/Obesity/165-181.pdf>. ISSN 1467-7881. OBEZITA. Obezita v ČR a ve světě [online]. [cit.2011-3-15]. Comunica, 2010. Dostupné z WWW: <http://www.obezita.cz/obezita/v-cr-a-ve-svete/> PEDERSEN, T. Chronic Social Stress Linked to Obesity [online]. [cit.2011-4-28]. Poslední revize 27.4.2011. Dostupné z WWW: <http://psychcentral.com/news/2010/09/05/chronic-social-stress-linked-to-obesity/17685.html> PETEERS, A. et al. Obesity in Adulthood and Its Consequences for Life Expectancy: A Life-Table Analysis [online]. [cit.2011-4-15]. American College of Physicians-American Society of Internal Medicine, 2003. Volume 138, number 1 s. 24-33. Dostupné z WWW: <http://www.annals.org/content/138/1/24.full.pdf> PŘIBYLOVÁ, K. Proč jsou politiky v boji proti obezitě neúspěšné? Praha: Univerzita Karlova, Fakulta sociálních věd, Katedra sociologie, 2010. viii, 96 s. Vedoucí bakalářské práce MUDr. Petr Háva, CSc. PUNCH, K. F. Úspěšný návrh výzkumu. Praha: Portál, 2008. REYMOND, W. Jedy. Víme, co jíme? Flammarion, 2007. SASSI, F. Obesity and the Economics of Prevention. Organisation for Economic Co-operation and Development, 2010. ISBN 978-92-64-08486-5 SCHWARTZ, M.B., BROWNELL, K.D. Actions necessary to prevent childhood obesity: creating the climate for change. The Journal of Law, Medicine and Ethics, 2007. Volume 35. s. 78-89. STAKE, R.E. The art of case study research. Thousand Oaks, 2004. ŠVAŘÍČEK, R., ŠEĎOVÁ, K. Kvalitativní výzkum v pedagogických vědách. Praha: Portál, 2007. U.S. DEPARTMENT OF HEALTH AND HUMAN SERVICES. Physical Activity and Health. A report of The Surgeon Genera [online]. [cit.2011-02-08]. U.S. Department of health and human services , Centers for Disease Control and Prevantion, National Center for Chronic Disease Prevention and Health Promotion, 1996. Dostupné z WWW: <http://books.google.cz/books?id=WZZPc1FmL7QC&printsec=frontcover&source=gbs_ge_summary_r&cad=0#v=onepage&q&f=false> WHO. Obesity and Overweight [online]. World Health Organization, 2006, Fact Sheet No. 311 [cit. 2010-04-08]. Dostupné z WWW: <http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs311/en/print.html> WHO. Preventing Noncommunicable Diseases in the Workplace through Diet and Physical Activity: WHO/World Economic Forum report of a joint event [online]. [cit.2011-01-02]. WHO Press, 2008. Dostupné z WWW: <http://whqlibdoc.who.int/publications/2008/9789241596329_eng.pdf> WHO. Obesity and overweight: Fact sheet N°311 [online]. [cit. 2010-12-28]. World Health Organization, 2010. Dostupné z WWW: <http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs311/en/> WHO. BMI Classification [online]. [cit. 2011-04-13]. Poslední revize 15.4.2011. World Health Organization, 2011. Dostupné z WWW: <http://apps.who.int/bmi/index.jsp?introPage=intro_3.html> WIKIPEDIA. Obesity [online]. [cit.2011-04-16]. Poslední revize 27.3.2011. Wikipedia Foundation, Inc. 2011a. Dostupné z WWW: < http://en.wikipedia.org/wiki/Obesity> WIKIPEDIA. Social issues [online]. [cit.2011-04-16]. Poslední revize 4.4.2011. Wikipedia Foundation, Inc. 2011b. Dostupné z WWW: <http://en.wikipedia.org/wiki/Social_issues> WIKIPEDIA. Public health [online]. [cit.2011-04-16]. Poslední revize 13.4.2011. Wikipedia Foundation, Inc. 2011c. Dostupné z WWW: < http://en.wikipedia.org/wiki/Public_health > WIKISKRIPTA. Onemocnění z nadbytku nebo nedostatku živin [online]. [cit.2011-05-4]. Poslední revize 16.2.2011. Lékařské fakulty MEFANET. Dostupné z WWW: <http://www.wikiskripta.eu/index.php?title=Onemocn%C4%9Bn%C3%AD_z_nadbytku_nebo_nedostatku_%C5%BEivin&oldid=91456> WLOCHOVÁ, M. Životní styl jako determinant nadváhy a obezity. Praha: Univerzita Karlova, Fakulta sociálních věd, Katedra sociologie, 2011. 114s. Vedoucí diplomové práce MUDr. Petr Háva, CSc. YIN, R. Applications of case study research. Sage Publications, Inc. 2003. ZDRAVI.CZ. Bioimpedance – přírodní metoda měření tuku a vody v těle [online]. [cit. 2011-4-2]. Elaro, s.r.o., 2008. Dostupné z WWW: <http://compex.zdravi-cz.eu/bioimpedance.php> |
Předběžná náplň práce |
Rostoucím celospolečenským problémem je obezita. Závažná je nejen kvůli zdravotním komplikacím, které způsobuje, ale i proto, že finančně a ekonomicky zatěžuje celou naši společnost. Odpovědí některých firem je snaha o nabízení prostředků, jež by měly lidem pomoci s obezitou bojovat. Cílem mé práce je zjistit efektivitu služeb fitness klubů, jež vznikly hlavně jako reakce na rostoucí hmotnost jednotlivců po celém světě, zjistit vliv sociálně-ekonomické třídy na pravděpodobnost prevalence obezity a také účinnost zaměstnavatelské podpory zdravého životního stylu. Ke zjištění účinnosti fitness klubů je použitá případová studie na jejich členech, kteří využívají nabízených služeb primárně za účelem zhubnutí a zbavení se obezity minimálně po dobu šesti měsíců a maximálně dva roky.
Na základě případové studie bylo zjištěno, že fitness klub nabízí účinné prostředky v boji s obezitou a důležitou úlohu hrají i případné finanční benefity od zaměstnavatele využitelné pro služby klubů. Benefity mají ale k dispozici především lidé ze středních a vyšších sociálně-ekonomických vrstev, u nichž je oproti nízkým sociálně-ekonomickým třídám pravděpodobnost obezity prokazatelně nižší. |
Předběžná náplň práce v anglickém jazyce |
Obesity is an increasing problem across society. It is a significant problem not only due to the health complications it causes but also because it financially and economically burdens our society. Some companies respond to this trend by an effort to offer means, which should help people tackle obesity. The aim of my work is to find out the effectiveness of services offered by health and fitness clubs, which came into existence mainly as an answer to the weight increase of individuals across the world; to determine the influence of the social-economic class on the probability of prevalence of obesity as well as the efficiency of employee benefits which support a healthy live style. The determination of the effectiveness of fitness club is supported by a case study on club members who use their services primarily for the reason of loosing weight for a period of at least six months and not more than two years.
Based on the case study, it is clear that fitness clubs offer effective means in overcoming obesity, while an important role is also played by eventual financial employee benefits used in fitness clubs. However, these benefits are available mainly to middle and upper-middle socio-economic classes, where the probability of obesity is demonstrably much lower than in lower socio-economic classes. |