Antioxidační vlastnosti extraktů z květů Sambucus nigra.
Název práce v češtině: | Antioxidační vlastnosti extraktů z květů Sambucus nigra. |
---|---|
Název v anglickém jazyce: | Antioxidant properties of Sambucus nigra flower extracts. |
Klíčová slova: | Antioxidant, Sambucus nigra, květy |
Klíčová slova anglicky: | Antioxidants, Sambucus nigra, flowers |
Akademický rok vypsání: | 2011/2012 |
Typ práce: | diplomová práce |
Jazyk práce: | čeština |
Ústav: | Katedra farmakognozie (16-16180) |
Vedoucí / školitel: | doc. RNDr. Jiřina Spilková, CSc. |
Řešitel: | skrytý![]() |
Datum přihlášení: | 28.11.2011 |
Datum zadání: | 29.11.2011 |
Datum a čas obhajoby: | 23.09.2013 08:00 |
Datum odevzdání elektronické podoby: | 10.05.2013 |
Datum proběhlé obhajoby: | 23.09.2013 |
Oponenti: | doc. RNDr. Jaroslav Dušek, CSc. |
Zásady pro vypracování |
Prostudovat literaturu a zpracovat přehled o obsahových látkách, jejich účincích a použití květů bezu černého. Seznámit se s metodami hodnocení antioxidační aktivity. Stanovit obsah flavonoidů, hydroxyskořicových kyselin a celkových fenolů v květech z různých kulturních odrůd bezu. Ve vybraných vzorcích stanovit antioxidační aktivitu s využitím DPPH radikálu. Vyhodnotit získané výsledky. Zpracovat práci do písemné podoby. |
Seznam odborné literatury |
Český lékopis 2009 Štípek S. a kol.: Antioxidanty a volné radikály ve zdraví a nemoci. Grada, 2000. Halliwell B., Gutteeridge J.M.C.: Free radicals in biology and medicine. 4th Ed., Oxford University Press 2007 elektronicky dostupné databáze Science Direct, PubMed ( klíčová slova: Sambucus, Sambucus nigra, flavonoids, antioxidants) plnotextové verze elektonicky dostupných časopisů ( Planta Medica, Food Chemistry, Phytomedicine, Phytotherapy Research) |
Předběžná náplň práce |
Stanovení obsahu látek s předpokládanou antioxidační aktivitou a stanovení antioxidační aktivity. |
Předběžná náplň práce v anglickém jazyce |
Determination of substances with potential antioxidant activity and determination of antioxidant activity. |