PředmětyPředměty(verze: 945)
Předmět, akademický rok 2019/2020
   Přihlásit přes CAS
Seminář z výživy - OKBY2P130B
Anglický název: Seminar of Nutrition
Zajišťuje: Katedra pedagogiky (41-KPG)
Fakulta: Pedagogická fakulta
Platnost: od 2018 do 2020
Semestr: zimní
E-Kredity: 2
Způsob provedení zkoušky: zimní s.:
Rozsah, examinace: zimní s.:0/0, Z [HT]
Rozsah za akademický rok: 4 [hodiny]
Počet míst: neurčen / neurčen (neurčen)
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: kombinovaný
Způsob výuky: kombinovaný
Poznámka: předmět je možno zapsat mimo plán
povolen pro zápis po webu
při zápisu přednost, je-li ve stud. plánu
Garant: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D.
Vyučující: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D.
Prerekvizity : OKBY2P105A, OKBY2P106A
Anotace -
Poslední úprava: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (26.07.2018)
Předmět se zaměřuje na je ověření a doplnění poznatků získaných studiem problematiky zdravého stravování, vytváří prostor pro praktickou aplikaci osvojených znalostí z oblasti výživy a zdravé životosprávy. Student je v rámci semináře také prakticky seznamován se základními principy senzorického posuzování potravinářských výrobků.
Cíl předmětu -
Poslední úprava: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (26.07.2018)

Cílem předmětu je praktické využití získaných poznatků z oblasti výživy a další prohloubení znalostí z výživy a stravování.

Literatura -
Poslední úprava: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (26.07.2018)

DOSTÁLOVÁ, J. Co se děje s potravinami při přípravě pokrmů. 1. vyd.. Nakl.: Forsapi, 2008. 54 s. ISBN-13: 978-80-903820-8-4.

DOSTÁLOVÁ, J., KADLEC P. a kol. Technologie potravin: Potravinářské zbožíznalství. Nakladatelství KEY Publishing, s. r. o., Ostrava, 2014, 1. vydání. ISBN 978-80-7418-208-2

KUDLOVÁ, E. Hygieny výživy a nutriční epidemiologie. 1. vyd. Nakl.: Karolinum. 2009. 286 s. ISBN-13: 978-80-246-1735-0.

POKORNÝ, J., VALENTOVÁ, H. a Z. PANOVSKÁ. Sensorická analýza potravin. Praha: Vysoká škola chemicko-technologická, 1998. ISBN 80-7080-329-0.

Požadavky ke zkoušce -
Poslední úprava: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (26.07.2018)

Požadavky k zápočtu: vytvoření a odprezentování práce na předem zadané téma.

Sylabus -
Poslední úprava: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (26.07.2018)


1. Úloha výživy v prevenci onemocnění.

2. Základní zásady pro správné sestavování stravy. 

3. Zdravá snídaně, zdarvá svačina (student si přichystá zdravé jidlo).

4. Senzorické hodnocení vybraných produktů.

5. Alternativní výživa.

 
Univerzita Karlova | Informační systém UK