PředmětyPředměty(verze: 945)
Předmět, akademický rok 2015/2016
   Přihlásit přes CAS
Vybrané kapitoly z biologie - OKB2317026
Anglický název: Chosen Chapters of Biology
Zajišťuje: Katedra pedagogiky (41-KPG)
Fakulta: Pedagogická fakulta
Platnost: od 2013
Semestr: zimní
E-Kredity: 2
Způsob provedení zkoušky: zimní s.:
Rozsah, examinace: zimní s.:0/0, Z [HS]
Rozsah za akademický rok: 4 [hodiny]
Počet míst: neurčen / neurčen (80)
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Stav předmětu: nevyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: kombinovaný
Způsob výuky: kombinovaný
Poznámka: předmět je možno zapsat mimo plán
povolen pro zápis po webu
při zápisu přednost, je-li ve stud. plánu
Garant: doc. RNDr. Václav Vančata, CSc.
PhDr. Miroslava Kovaříková, Ph.D.
Výsledky anket   Termíny zkoušek   Rozvrh   Nástěnka   
Anotace -
Poslední úprava: MARADOVA/PEDF.CUNI.CZ (10.03.2010)
Cílem předmětu je získání základních znalostí z mikrobiologie, botaniky, zoologie a působení léčiv v návaznosti na problematiku ochrany zdraví. Studenti mohou předmět volit jako doplněk výuky somatologie.
Cíl předmětu -
Poslední úprava: MARADOVA/PEDF.CUNI.CZ (09.12.2012)

Cílem předmětu je získání základních znalostí z mikrobiologie, botaniky, zoologie a působení léčiv v návaznosti na problematiku ochrany zdraví.

Literatura
Poslední úprava: MARADOVA/PEDF.CUNI.CZ (10.03.2010)

BODLÁK, J.Byliny v léčitelství, v kosmetice a v kuchyni Olomouc : Poznání, 2005. ISBN 80-86606-40-6

Nový přehled biologie.1. vyd. Praha : Scientia, 2003. 797 s. ISBN 80-7183-268-5

ROZSYPAL, S. Bakteriologie a virologie. 1. vyd. Praha : Scientia, 1994. ISBN 80-85827-16-6

ZACKER, CH. Bylinky a koření: zdraví z přírody v naší kuchyni: podrobný lexikon od A do Z: pěstování, sklízení a konzervování: více než 120 receptů. 1. vyd. Praha : Ikar, 2006. ISBN 80-249-0791-7

Požadavky ke zkoušce
Poslední úprava: MARADOVA/PEDF.CUNI.CZ (09.12.2012)

Aktivní účast v seminářích, seminární výstup, zápočtový test.

Sylabus -
Poslední úprava: MARADOVA/PEDF.CUNI.CZ (10.03.2010)

1. Mikrobiologie, problematika virů a bakterií, kvasinky, mikroorganismy jako původci nemocí, antibiotika, dezinfekce apod.

2. Botanika - léčivé i jedovaté rostliny, jejich zneužití jako návykových látek, využití léčivých rostlin a jejich účinky, koření a jeho použití v pokrmech, afrodiziaka, poznávání vybraných rostlin, geneticky modifikované rostliny apod.

3. Zoologie se zaměřuje na témata vztahující se k původcům nemocí, jedovatým živočichům, hospodářským zvířatům a jejich chovu, využívání živočišných produktů v kosmetice apod.

 
Univerzita Karlova | Informační systém UK