PředmětyPředměty(verze: 945)
Předmět, akademický rok 2015/2016
   Přihlásit přes CAS
Vybrané kapitoly z chemie a biochemie - OKB2317025
Anglický název: Chosen Chapters of Chemistry and Biochemistry
Zajišťuje: Katedra pedagogiky (41-KPG)
Fakulta: Pedagogická fakulta
Platnost: od 2013 do 2015
Semestr: zimní
E-Kredity: 2
Způsob provedení zkoušky: zimní s.:
Rozsah, examinace: zimní s.:0/0, Z [HS]
Rozsah za akademický rok: 4 [hodiny]
Počet míst: neurčen / neurčen (80)
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: kombinovaný
Způsob výuky: kombinovaný
Poznámka: předmět je možno zapsat mimo plán
povolen pro zápis po webu
při zápisu přednost, je-li ve stud. plánu
Garant: prof. RNDr. Pavel Beneš, CSc.
Vyučující: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D.
Anotace -
Poslední úprava: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (31.05.2015)
Cílem předmětu je vybavit studenty nezbytným rozsahem znalostí z chemie a biochemie, aby byli schopni dále rozvíjet danou problematiku v odborných předmětech např. při studiu fyziologie výživy.
Cíl předmětu -
Poslední úprava: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (31.05.2015)

Cílem předmětu je vybavit studenty nezbytným rozsahem znalostí z chemie a dynamické biochemie, aby byli schopni dále rozvíjet danou problematiku v odborných předmětech biologicko-medicínského modulu studia.

Literatura
Poslední úprava: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (29.05.2015)

RŮŽIČKOVÁ, K.; KOTLÍK, B. Chemie II. v kostce [organická chemie, biochemie]: pro střední školy. 3. vyd. Praha : Fragment, 2004. 135 s. ISBN 80-7200-761-0

VODRÁŽKA, Z. Biochemie. 2. opr. vyd. Praha : Academia, 1996. 186 s. ISBN 80-200-0600-1

VELÍŠEK, J. Chemie potravin I. - III. Tábor : OSSIS, 1999. ISBN 80-902391-5-3 

KLOUDA, P. Základy biochemie. 2. přepr. vyd. Ostrava : P. Klouda, 2005. 143 s. ISBN 80-86369-11-0

Požadavky ke zkoušce
Poslední úprava: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (29.09.2016)

Požadavky k zápočtu:úspěšné absolvování zápočtového testu - otevřené i uzavřené otázky (min. 75%).  Pro získání zápočtu lze využít tři termíny.

Sylabus -
Poslední úprava: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (31.05.2015)
  1. Důležité pojmy z chemie a biochemie.
  2. Základní chemické reakce vybraných makromolekulárních  látek (proteiny, polysacharidy a lipidy).
  3. Výskyt a chemické změny vybraných látek v potravinách. 
  4. Principy působení enzymů, vitamínů.
  5. Základní metabolické dráhy.
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK