PředmětyPředměty(verze: 945)
Předmět, akademický rok 2012/2013
   Přihlásit přes CAS
Výchova ke zdraví II - OKVP17009
Anglický název: Education towards Health II
Zajišťuje: Katedra pedagogiky (41-KPG)
Fakulta: Pedagogická fakulta
Platnost: od 2012 do 2012
Semestr: oba
E-Kredity: 3
Rozsah, examinace: 0/0, KZ [HT]
Rozsah za akademický rok: 4 [hodiny]
Počet míst: zimní:neurčen / neurčen (40)
letní:neurčen / neurčen (40)
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: kombinovaný
Způsob výuky: kombinovaný
Poznámka: povolen pro zápis po webu
při zápisu přednost, je-li ve stud. plánu
předmět lze zapsat v ZS i LS
Garant: PaedDr. Eva Marádová, CSc.
Vyučující: PaedDr. Eva Marádová, CSc.
Patří mezi: Volitelné předměty KS
Neslučitelnost : OKB2317001
Prerekvizity : OKVP17006
Je prerekvizitou pro: OKVP17012
Výsledky anket   Termíny zkoušek   Rozvrh   Nástěnka   
Anotace -
Poslední úprava: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (17.07.2015)
Předmět se zaměřuje na vybrané determinanty zdraví. Sledován je vývoj nutričního chování člověka, vliv výživy, úpravy a skladování poživatin na zdraví. Obsah předmětu je postaven na posuzování hygienické jakosti a nezávadnosti potravin. V návaznosti na odborné poznatky z výživy se předmět věnuje stravovacímu a pitnému režimu dětí, prevenci poruch příjmu potravy a výchově ke správné výživě ve školských zařízeních.
Cíl předmětu -
Poslední úprava: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (17.07.2015)

Cílem předmětu je poskytnout informace o vlivu výživy, různých způsobech stravování, úpravy poživatin a skladování na zdravotní stav člověka a způsobech výchovy ke správné výživě.

Literatura
Poslední úprava: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (28.10.2019)

PÁNEK, J.;POKORNÝ J.; DOSTÁLOVÁ J. Základy výživy a výživová politika. VŠCHT Praha, 2007. ISBN: 978-80-7080-468-1 

MARÁDOVÁ, E. Výživa a hygiena ve stravovacích službách. 2. vyd. Praha : VŠH, 2007. 196 s. ISBN 978-80-86578-69-9

VELÍŠEK, J. Chemie potravin I. - III. Tábor : OSSIS, 1999. ISBN 80-902391-5-3 

KLIMEŠOVÁ, I.; STELZER, J. Fyziologie výživy. 1. Vyd. Olomouc : Univerzita Palackého v Olomouci, 2013. ISBN 978-80-244-3280-9

PETROVÁ, J.; ŠMÍDOVÁ, S. Základy výživy pro stravovací provozy : školní stravování, výživové normy (spotřební koš), dietní stravování ve školní jídelně, zásady správné výživy, výživa dětí, dospívajících, sportujících dětí a adolescentů, seniorů. 1. Vyd. Plzeň : Jídelny.cz, 2014. ISBN 978-80-905557-0-9

 SEDLÁČKOVÁ, H.; OTOUPAL, P. Technologie přípravy pokrmů. Fortuna, 2010. ISBN: 80-7168-912-2.

Sylabus -
Poslední úprava: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (17.07.2015)
  1. Vývoj nutričního chování.
  2. Denní stravovací a pitný režim.
  3. Cizorodé látky v potravním řetězci, alimentární nákazy.
  4. Alternativní výživové směry.
  5. Výživa a prevence poruch zdraví, poruchy příjmu potravy.
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK