|
|
|
||
Poslední úprava: doc. RNDr. Petr Sedlak, Ph.D. (15.04.2013)
minerálních látek, jejich význam v těle člověka a nejvýznamnější zdroje. Během dalšího bloku přednášek by byly probrány zásady zdravé výživy v jednotlivých životních obdobích člověka od výživy kojenců až po seniory. |
|
||
Poslední úprava: Mgr. Jitka Tomešová (03.10.2022)
Knižní zdroje: Blattná, J., Dostálová, J., Perlín, C., Tláskal, P.: VÝŽIVA NA ZAČÁTKU 21. STOLETÍ. Společnost pro výživu, Praha 2005. ISBN 80-239-6202-7.
Bonnot-Matheron, S.: NECHUŤ K JÍDLU, Portál, Praha, 2002. ISBN 80-7178-597-0.
Bulková, V.: NAUKA O POŽIVATINÁCH, IDVPZ, Brno 1999. ISBN 80-7013-293-0.
Gropper, S. S., Smith, J. L., Groff, J. L.: ADVANCED NUTRITION AND HUMAN METABOLISM 5th Edition, Wadsworth 2009. ISBN 13978-0-11657-8.
Chrpová, D.: S VÝŽIVOU ZDRAVĚ PO CELÝ ROK, Grada Publishing, Praha 2010. ISBN 978-80-247-2512-3.
Kudlová, E. a kolektiv: HYGIENA VÝŽIVY A NUTRIČNÍ EPIDEMIOLOGIE, Karolinum, Praha 2009. ISBN 978-80-246-1735-0.
Kunová, V.: ZDRAVÁ VÝŽIVA, Grada Publishing, Praha 2004. ISBN 80-247-0736-5.
Marinov, Z., Pastucha, D.: PRAKTICKÁ DĚTSKÁ OBEZITOLOGIE, Grada, Praha 2012, ISBN 978-80-247-4210-6.
Nevoral, J. a kolektiv: VÝŽIVA V DĚTSKÉM VĚKU, H&H Vyšehradská 2003. ISBN 80-86-022-93-5.
OSVD: ZDRAVÁ VÝŽIVA V DĚTSKÉM VĚKU (Skripta), Praha 2006, volně ke stažení na www.vyzivadeti.cz v sekci Pro odborníky.
Pánek, J., Pokorný, J., Dostálová, J., Kohout, P.: ZÁKLADY VÝŽIVY, Svoboda Servis, Praha 2002. ISBN 80-86320-23-5.
Pařízková, J., Lisá, L. et al.: OBEZITA V DĚTSTVÍ A DOSPÍVÁNÍ, Galén, Praha 2007, ISBN 978-80-7262-466-9.
Stránský, M., Kohout, P.: Referenční hodnoty pro příjem živin, Společnost pro výživu, Praha 2011. ISBN 978-80-254-6987-3.
Stránský, M., Ryšavá, L.: FYZIOLOGIE A PATOFYZIOLOGIE VÝŽIVY (skripta), Jihočeská univerzita, České Budějovice 2011, ISBN 978-80-7394-241-0.
Valášková, M. a kol.: BABABOOK - kapitola o výživě (str. 35-57), CPress, Brno 2007. ISBN 978-80-251-1819-1.
Časopisy:
Clinical Nutrition, vydává European Society for Clinical Nutrition and Metabolism
Diabetes, metabolizmus, endokrinologie, výživa (DMEV), vydává TIGIS
Výživa a potraviny, vydává Společnost pro výživu
Internet:
www.avkv.cz
www.forsapi.cz
www.fzv.cz
www.galenus.cz
www.nutricia.cz
www.spolvyziva.cz
www.vyzivadeti.cz |
|
||
Poslední úprava: doc. RNDr. Petr Sedlak, Ph.D. (28.04.2020)
I. BLOK: Základy výživy, fyziologie výživy
1. Biologická a energetická hodnota stravy; stanovení energetické potřeby (výpočty, přímá a nepřímá kalorimetrie)
2. Bílkoviny - složení, význam, metabolizmus; Vitamíny
3. Tuky - složení, význam, metabolizmus; Minerální látky
4. Sacharidy - složení, význam, metabolizmus; Voda
5. Potravinářská legislativa; technologie; hygiena výživy a nutriční epidemiologie
II. BLOK: Diferencovaná výživa
6. Výživa v období těhotenství a kojení, výživa kojenců a batolat
7. Výživa dětí a dospívajících
8. Výživa dospělých, seniorů a sportovců
III. BLOK: Klinická dietologie
9. Výživa při nadváze a obezitě, Diabetes Mellitus, dyslipidémie
10. Výživa při poruchách příjmu potravy, malnutrice; Enterální a parenterální výživa
11. Výživa při onemocnění trávicího systému
12. Výživa při onemocnění ledvin; Další metabolická onemocnění; Potravinové intolerance a alergie. |