Last update: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (21.01.2022)
The course provides students with basic knowledge about nutrients contained in edibles, the composition of foods of plant and animal origin, energy intake by nutrition and its use in the organism. For individual nutrients, their basic metabolic processes in the body are also mentioned.
Last update: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (21.01.2022)
Předmět poskytuje studentům základní poznatky o živinách obsažených v poživatinách, o složení potravin rostlinného i živočišného původu, o příjmu energie výživou a jejím využití v organismu. U jednotlivých živin jsou zmíněny i jejich základní metabolické pochody v organizmu.
Aim of the course -
Last update: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (21.01.2022)
The aim of the course is to explain to students basic concepts in the field of nutrition, to introduce them to the main components of edibles, their metabolic processes in the organism, the principles of good nutrition, rational nutrition and nutritional habits. Give basic information on diseases resulting from improper diet and certain metabolic diseases.
Last update: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (21.01.2022)
Cílem předmětu je objasnit studentům základními pojmy z oblasti výživy, seznámit je s hlavními složkami poživatin, jejich metabolickými pochody v organismu, se zásadami správné výživy, racionální výživy a výživovými zvyklostmi. Podat základní informaci o chorobách plynoucích z nesprávného způsobu stravování i některých metabolických onemocněních.
Descriptors - Czech
Last update: PhDr. Jaroslava Hanušová, Ph.D. (04.01.2022)
Předmět má 5 kreditů dle ECTS. Doba očekávané přípravy na 1 hodinu přednášky 25 minut, doba očekávané přípravy na 1 hodinu semináře 25 minut, samostudium literatury (za celý semestr) 20 hodin, práce se studijními materiály (za celý semestr) 18 hodin, plnění průběžných úkolů (za celý semestr) 16 hodin. Příprava na zkoušku a zkouška 30 hodin.
Literature - Czech
Last update: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (21.01.2022)
KOPEC, K. Zelenina ve výživě člověka. Praha: Grada, 2010.
KUDEROVÁ, L. Nauka o výživě pro střední hotelové školy a veřejnost. Praha: Fortuna, 2010.
KUNOVÁ, V. Zdravá výživa. Praha: Grada, 2011.
MINISTERSTVO ZEMĚDĚLSTVÍ. Víš, co jíš. 2018. Dostupné z: http://www.viscojis.cz/
PÁNEK, J., POKORNÝ, J. & DOSTÁLOVÁ, J. Základy výživy a výživová politika. Praha: VŠCHT Praha, 2007.
PEČ, P. a PEČOVÁ, D. Učebnice středoškolské chemie a biochemie. Olomouc: Nakladatelství Olomouc, 2011.
Referenční hodnoty pro příjem živin. Praha: Společnost pro výživu, 2012
PELCLOVÁ, D. Zdravá školní svačina, aneb, Uzdravme svůj školní automat i bufe. Praha: Karolinum, 2014.
POUROVÁ, V. a A. JAKEŠOVÁ. O výživě. Praha: Pointa, 2019. ISBN 978-80- 88335-68-9.
Requirements to the exam -
Last update: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (18.01.2024)
Producing all the tasks assigned to the subject at Moodle and submitting them on a predetermined date.). If all assigned tasks are not submitted at Moodle by that date, or the student does not receive a rating "task completed", will not be admitted to the final test and thus will not meet all the requirements for the exam and therefore will have to write the subject repeatedly in the next year!! For serious reasons, a student may request in writing (by e-mail) that the due date be moved to another. predetermined, deadline, before the due date is given to Moodle. Successful passing of written test (min. 75%, both open and closed questions) and a subsequent debate on the written test. The student has a total of three attempts (one regular and two corrective) to pass the exam.
Last update: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (26.01.2024)
Vypracování všech úkolů zadaných k danému předmětu v Moodle a jejich odevzdání v předem daném termínu a s ohodnocením - úkol SPLŃEN.
Pokud nebudou všechny zadané úkoly odevzdány v Moodle v uvedeném termínu nebo úkoly nebudou vypracovány v požadované kvalitě (budou mít hodnocení nesplněno), nebude student připuštěn k závěrečnému testu a nesplní tak všechny požadavky ke zkoušce, a tudíž si bude muset předmět opakovaně zapsat v dalším roce!!
Ze závažných důvodů si student může před daným termínem odevzdání úkolu do Moodle písemně (e-mailem) požádat o posunutí termínu odevzdání na jiný, předem určený termín.
Úspěšné absolvování písemného testu (min. 75 %, otevřené i uzavřené otázky) a následná rozprava k písemnému testu.
Student má na úspěšné absolvování zkoušky celkem tři pokusy (jeden řádný a dva opravné).
Syllabus -
Last update: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (10.01.2023)
1.Repetitorium in somatology (selected chapters). Basic terminology used in nutrition.
2. Dietary function. Diet as an energy source. Food as a source of water. The role of water in the organism.
3. The importance of proteins in nutrition, their digestion and biochemical transformation in the human body.
4. The importance of carbohydrates in nutrition, their digestion and biochemical transformation in the human body.
5. The importance of lipids in nutrition, its digestion and biochemical transformation in the human body.
6. Minerals and trace elements.
7. Vitamins.
8. Other beneficial ingredients of the diet. Increasing the nutritional value of the diet.
9. Alternative diets, reasons and suitability for children and young people.
10.Nutrition recommendations for Czech residents.
Last update: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (10.01.2023)
1. Repetitorium ze somatologie (vybrané kapitoly). Základní terminologie používaná ve výživě.
2. Funkce stravy. Strava jako zdroj energie. Strava jako zdroj vody. Úloha vody v organismu.
3. Význam bílkovin ve výživě, jejich trávení a biochemická přeměna v lidském organismu.
4. Význam sacharidů ve výživě, jejich trávení a biochemická přeměna v lidském organismu.
5. Význam lipidů ve výživě, jejích trávení a biochemická přeměna v lidském organismu.
6. Minerální látky a stopové prvky.
7. Vitaminy.
8. Další prospěšné složky stravy. Zvyšování výživové hodnoty stravy.
9. Alternativní způsoby stravování, důvody a vhodnost tohoto stravování pro děti a mládež.