SubjectsSubjects(version: 945)
Course, academic year 2018/2019
   Login via CAS
Human Nutrition - ORVZ17207
Title: Výživa člověka
Guaranteed by: Katedra pedagogiky (41-KPG)
Faculty: Faculty of Education
Actual: from 2014 to 2018
Semester: winter
E-Credits: 0
Examination process: winter s.:
Hours per week, examination: winter s.:0/0, Ex [HT]
Extent per academic year: 8 [hours]
Capacity: unknown / unknown (unknown)
Min. number of students: unlimited
4EU+: no
Virtual mobility / capacity: no
State of the course: taught
Language: Czech
Teaching methods: combined
Teaching methods: combined
Note: priority enrollment if the course is part of the study plan
Guarantor: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D.
Teacher(s): Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D.
Annotation -
Last update: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (29.05.2015)
The aim of the course is to explain nutrition as a complex of biological and social factors affecting the whole human life. It deals with influence of nutrition on physical and psychical health and development of nutritive behavior of human. The program of the course is based on systematic study of nutritive value.
Aim of the course -
Last update: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (29.05.2015)

The aim of the course is to explain nutrition as a complex of biological and social factors affecting the whole human life. It deals with influence of nutrition on physical and psychical health and development of nutritive behavior of human. The program of the course is based on systematic study of nutritive value.

Literature - Czech
Last update: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (28.10.2019)

MINISTERSTVO ZEMĚDĚLSTVÍ. Víš, co jíš? [online]. 2018 [cit. 2018-01-04]. Dostupný z: http://www.viscojis.cz/

PÁNEK, J.;POKORNÝ J.; DOSTÁLOVÁ J. Základy výživy a výživová politika. VŠCHT Praha, 2007. ISBN: 978-80-7080-468-1 

MARÁDOVÁ, Eva. Výživa a hygiena ve stravovacích službách. 2. vyd. Praha : VŠH, 2007. 196 s. ISBN 978-80-86578-69-9

VELÍŠEK, J. Chemie potravin I. - III. Tábor : OSSIS, 1999. ISBN 80-902391-5-3

Výživa a zdraví. Praha: Raabe, 2012, 84 s. Dobrá škola. Výchova ke zdraví, 1. ISBN 978-80-87553-69-5.

KŘEMEN, Jaromír, Eva KOTRLÍKOVÁ a Štěpán SVAČINA. Enterální a parenterální výživa. 1. vyd. Praha: Mladá fronta, 2009, 139 s. Aeskulap. ISBN 978-80-204-2070-1.

Requirements to the exam - Czech
Last update: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (28.10.2019)

Písemná zkouška v rozsahu doporučené literatury (min. 75 %). Student může zkoušku skládat max. třikrát, jeden pokus řádný, dva pokusy opravné.

Syllabus - Czech
Last update: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (29.05.2015)

1. Základy fyziologie člověka.

2. Nutriční hodnota stravy.

3. Obsah jednotlivých živin v potravě, energetická hodnota potravy.

4. Hygienická jakost a zdravotní nezávadnost potravin.

5. Vliv způsobu stravování na zdravotní stav člověka.

6. Stravování vybraných skupin obyvatelstva

 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html