SubjectsSubjects(version: 945)
Course, academic year 2018/2019
   Login via CAS
Nutrition II - OKB2317010
Title: Výživa II
Guaranteed by: Katedra pedagogiky (41-KPG)
Faculty: Faculty of Education
Actual: from 2018 to 2018
Semester: winter
E-Credits: 2
Examination process: winter s.:
Hours per week, examination: winter s.:0/0, Ex [HS]
Extent per academic year: 8 [hours]
Capacity: unknown / unknown (80)
Min. number of students: unlimited
4EU+: no
Virtual mobility / capacity: no
State of the course: taught
Language: Czech
Teaching methods: combined
Teaching methods: combined
Is provided by: OKBY2P109A
Note: course can be enrolled in outside the study plan
enabled for web enrollment
priority enrollment if the course is part of the study plan
Guarantor: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D.
Pre-requisite : OKB2317007
Is pre-requisite for: OKB2317047
Annotation -
Last update: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (29.05.2015)
The course deals in detail human nutrition, dietetics, physiology and pathophysiology of human nutrition and the nutritional value changes at different technological adaptations.
Aim of the course -
Last update: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (29.05.2015)

The aim of this subjectis is to provide deeper insight into changes of nutritive value caused by storage and technical processing of food and learn about diet system administered in Czech Republic.

Literature - Czech
Last update: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (14.08.2017)

PÁNEK, J.;POKORNÝ J.; DOSTÁLOVÁ J. Základy výživy a výživová politika. VŠCHT Praha, 2007. ISBN: 978-80-7080-468-1 

DOSTÁLOVÁ J.; KADLEC P. a kol. Technologie potravin: Potravinářské zbožíznalství. Nakladatelství KEY Publishing, s. r. o., Ostrava, 2014, 1. vydání. ISBN 978-80-7418-208-2

MARÁDOVÁ, Eva. Výživa a hygiena ve stravovacích službách. 2. vyd. Praha : VŠH, 2007. 196 s. ISBN 978-80-86578-69-9

VELÍŠEK, J. Chemie potravin I. - III. Tábor : OSSIS, 1999. ISBN 80-902391-5-3 

HRNČÍŘOVÁ, Dana a Marcela FLORIÁNKOVÁ. Výživa ve výchově ke zdraví: příručka pro učitele k e-learningovému kurzu. Praha: Ministerstvo zemědělství, Odbor bezpečnosti potravin, 2014. ISBN 978-80-7434-166-3

Requirements to the exam - Czech
Last update: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (14.08.2017)

Aktivní účast na přednáškách.  Požadavky ke zkoušce: ústní zkouška. Souhrnná zkouška z Výživy I a II, tři pokusy (jeden řádný, dva opravné). Student si tahá jedno číslo otázky. Pod každým číslem je uvedena jedna podotázka z předmětu Výživa I a druhá podotázka z Výživa II.

Syllabus -
Last update: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (14.08.2017)

1. Dietary recommendations for inhabitants of the Czech Republic.

2. Fundamentals knowledge of goods.

3. The dietary system of the Czech Republic (basic information).

4. A variety of culinary treatment of food.

5. Valid legislation in the field of catering (food labelling, hygiene requirements, HACCP, etc.).

 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html