SubjectsSubjects(version: 945)
Course, academic year 2011/2012
   Login via CAS
Seminar of Nutrition - OB2317122
Title: Seminář z výživy
Guaranteed by: Katedra pedagogiky (41-KPG)
Faculty: Faculty of Education
Actual: from 2011 to 2012
Semester: winter
E-Credits: 2
Examination process: winter s.:
Hours per week, examination: winter s.:0/1, C [HT]
Capacity: unknown / 24 (unknown)
Min. number of students: unlimited
4EU+: no
Virtual mobility / capacity: no
State of the course: taught
Language: Czech
Teaching methods: full-time
Teaching methods: full-time
Note: priority enrollment if the course is part of the study plan
Guarantor: PaedDr. Eva Marádová, CSc.
Teacher(s): PaedDr. Eva Marádová, CSc.
Mgr. Olga Panošová
Pre-requisite : OB2317109
Annotation -
Last update: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (31.05.2015)
The purpose of this subject is to verify and complete the knowledge acquired by studying the issues of healthy alimentation. The subject provides space for the practical application of the acquired knowledge about nutrition and healthy lifestyle.
Aim of the course -
Last update: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (31.05.2015)

The aim of the course is the practical application of acquired knowledge in the field of nutrition and further deepen the knowledge of nutrition and alimentation.

Literature - Czech
Last update: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (04.08.2015)

FRAŇKOVÁ, S.; DVOŘÁKOVÁ-JANŮ, V. Psychologie výživy a sociální aspekty jídla. Praha : UK, 2003. 256 s. ISBN 80-246-0548-1

KLEINWÄCHTEROVÁ, H.; BRÁZDOVÁ, Z. Výživový stav člověka a způsoby jeho zjišťování. 2. přepr. vyd. Brno : Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví v Brně, 2001. 102 s. ISBN 80-7013-336-8

KRCH, F. D. aj. Poruchy příjmu potravy. Praha : Grada, 1999. ISBN 80-7169-627-7

MÁLKOVÁ, I.; KRCH, F. D. SOS nadváha - Průvodce úskalím diet a životního stylu. Praha : Portál, 2001. 236 s. ISBN 80-7178-521-0

NEVORAL, J. aj. Výživa v dětském věku. Jinočany : H&H, 2003. ISBN 80-86-022-93-5

PÁNEK, J.;POKORNÝ J.; DOSTÁLOVÁ J. Základy výživy a výživová politika. VŠCHT Praha, 2007. ISBN: 978-80-7080-468-1 

DOSTÁLOVÁ J.; KADLEC P. a kol. Technologie potravin: Potravinářské zbožíznalství. Nakladatelství KEY Publishing, s. r. o., Ostrava, 2014, 1. vydání. ISBN 978-80-7418-208-2

MARÁDOVÁ, Eva. Výživa a hygiena ve stravovacích službách. 2. vyd. Praha : VŠH, 2007. 196 s. ISBN 978-80-86578-69-9

VELÍŠEK, J. Chemie potravin I. - III. Tábor : OSSIS, 1999. ISBN 80-902391-5-3 

Requirements to the exam - Czech
Last update: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (29.09.2016)

Požadavky k zápočtu: vytvoření a odprezentování práce na předem zadané téma.

Syllabus -
Last update: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (14.08.2017)

1. The role of nutrition in the prevention of disease.

2. Rules for preparation nutritionally correct menu. Nutritional databases.

3. Healthy breakfast, healthy snack (student prepares healthy food).

4. Sensory evaluation of selected products.

5. Alternative nutrition.

6. New trends in food preparation.

 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html