SubjectsSubjects(version: 945)
Course, academic year 2011/2012
   Login via CAS
Nutrition, Health and Food Preparation - O01319242
Title: Výživa, zdraví a příprava pokrmů
Guaranteed by: Katedra informačních technologií a technické výchovy (41-KITTV)
Faculty: Faculty of Education
Actual: from 2007
Semester: summer
E-Credits: 2
Examination process: summer s.:
Hours per week, examination: summer s.:0/2, C [HT]
Capacity: unknown / unknown (unknown)
Min. number of students: unlimited
4EU+: no
Virtual mobility / capacity: no
State of the course: not taught
Language: Czech
Teaching methods: full-time
Teaching methods: full-time
Old code: VZPP
Note: course can be enrolled in outside the study plan
enabled for web enrollment
priority enrollment if the course is part of the study plan
Guarantor: doc. Ing. Jitka Vodáková, CSc.
Annotation - Czech
Last update: PaedDr. Eva Battistová (31.01.2006)
Cílem předmětu je poskytnout studentům informace o současných trendech ve výživě a stravování a o možnostech výchovy dětí ke správným stravovacím návykům a dále umožnit studentům získání základních poznatků a dovednosti spojených s přípravou pokrmů.
Literature - Czech
Last update: PaedDr. Eva Battistová (06.02.2006)
  • FRAŇKOVÁ, S. aj. Výživa a vývoj osobností dítěte. Praha : HZ Editio 2000. ISBN 80-86009-32-7.
  • MARÁDOVÁ, E, VODÁKOVÁ, J. Praktické činnosti. Příprava pokrmů. Praha : Fortuna 2003. 2. vyd. ISBN 80-7168-849-5.
  • POKORNÝ, J. Základy výživy a výživová politika. Praha : VŠCHT, 2002. ISBN 80-7080-468-8.
  • VODÁKOVÁ, J. Životní styl dítěte předškolního a mladšího školního věku ve škole a rodině. In Ekologické vzdělání a výchova pro učitele mateřských škol a prvního stupně základních škol. Ostrava : VŠB, 1997. ISBN 80-7078-510-1. s. 151-165.

Syllabus - Czech
Last update: PaedDr. Eva Battistová (06.02.2006)
  • Současná výživová doporučení zpracovaná u nás a v dalších zemích, jejich uplatnění ve výživě a stravování dětí mladšího školního věku.
  • Legislativní opatření zaměřená na potraviny, přípravu pokrmů a stravování - výběr pro učitele ZŠ.
  • Základní pojmy související s výživou, jejich vymezení s ohledem na potřeby učitele.
  • Potraviny: přehled současné nabídky, výběr, hodnocení z hlediska spotřebitele.
  • Základní technologické postupy při přípravě pokrmů.
  • Metody a možnosti výchovy dětí 1. stupně ZŠ ke správným stravovacím návykům.

 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html