Thesis (Selection of subject)Thesis (Selection of subject)(version: 368)
Thesis details
   Login via CAS
Gastronomie v české a ruské frazeologii
Thesis title in Czech: Gastronomie v české a ruské frazeologii
Thesis title in English: Gastronomy in Czech and Russian Phraseology
Key words: česká frazeologie, ruská frazeologie, frázemy obsahující tematické pole gastornomie, kontrastivní analýza
English key words: Czech Phraseology, Russian Phraseology, Idioms Containing Thematic Field Gastronomy, contrastive analysis
Academic year of topic announcement: 2012/2013
Thesis type: Bachelor's thesis
Thesis language: čeština
Department: Institute of Czech and Deaf Studies (21-UBN)
Supervisor: PhDr. Ana Adamovičová, Ph.D.
Author: hidden - assigned and confirmed by the Study Dept.
Date of registration: 28.08.2013
Date of assignment: 28.08.2013
Administrator's approval: not processed yet
Confirmed by Study dept. on: 06.11.2013
Submitted/finalized: no
Guidelines
1. Úvod
1.1 Česká kuchyně
1.2 Ruská kuchyně
1.3 Frazeologie a idiomatika – vymezení disciplíny
1.4 Typy frazémů
2. Frazémy obsahující tematické pole gastronomie
3. Přehled jednotlivých typů v češtině a v ruštině
3.1 Sémantická klasifikace
3.2 Strukturní klasifikace
4. Srovnání materiálu
5. Závěr
References
Doporučená literatura:
Čermák, F., Hronek J., Machač, J. a kol.: Slovník české idiomatiky a frazeologie I-IV, Leda 2008
Slovník ruské frazeologie
Čermák, František: Idiomatika a frazeologie češtiny UK 1982
Čermák, F.; Filipec, J.: Česká lexikologie, Praha 1985
Faktor, Viktor: Tradiční česká kuchyně (rusky), Práh 2010
Filipec, J.; Petr, J.: Některé otázky konfrontační frazeologie ve slovanských jazycích, In Z problemów frazeologii polskiej i słowiańskiej II, Wrocław 1985
Krejčirik, L.: Gastronomicko-kulinářský slovník česko-ruský, rusko-český. Grada, Praha, 2004
Mokijenko V. M.: Slavjanskaja frazeologija, Moskva1980
Molotkov A. I: Osnovy frazeologii russkogo jazyka, Nauka, Moskva1977
Pešek, P.: Ruská kuchyně v proměnách doby. Pavel Mervart, Červený Kostelec, 2007.

Další literatura bude doporučena v průběhu zpracování práce.
 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html