Thesis (Selection of subject)Thesis (Selection of subject)(version: 368)
Thesis details
   Login via CAS
Využití FTIR mikroskopie pro studium biochemických procesů při sladování ječmene
Thesis title in Czech: Využití FTIR mikroskopie pro studium biochemických procesů při sladování ječmene
Thesis title in English: Application of FTIR microscopy for the study of biochemical processes during barley fermentation
Key words: infračervená spektroskopie, mikroskopie, ječmen, sladování
English key words: infrared spectrometry, microscopy, barley, fermentation
Academic year of topic announcement: 2019/2020
Thesis type: Bachelor's thesis
Thesis language:
Department: Department of Chemical Physics and Optics (32-KCHFO)
Supervisor: doc. RNDr. Juraj Dian, CSc.
Author:
Advisors: RNDr. Miroslav Dienstbier
Guidelines
1. Seznámení se se základy infračervené spektroskopie
2. Zvládnutí práce s FTIR mikroskopem Nicolet iN10
3. Změření infračervených spekter vybraných sacharidů v transmisním a reflexním modu
4. Změření infračervených spekter ječných zrn v různém stupni sladovacího procesu.
5. Srovnání naměřených dat s laterálně rozlišenou fluorescencí ječných zrn (změřenou na VÚPS).
6. Korelace naměřených závislostí.
References
1. P. Griffiths, J. A. de Haseth, Fourier Transform Infrared Spectrometry, Wiley, 2007.
2. H.-U. Gremlich, B. Yan, IR and Raman Spectroscopy of Biological Materials, Marcel Dekker, 2001.
3. G. Basařová a kol, Pivovarství: Teorie a praxe výroby piva, VŠCHT 2010.
4. Články v odborných časopisech.
Preliminary scope of work
FTIR spektroskopie je jednou ze tří základních metod pro stanovení struktury chemických látek. FTIR mikroskop umožňuje kromě stanovení typu chemických vazeb vzorku určit i jejich povrchové rozložení. Využitím rastrovacího modu lze změřit povrchové rozložení vybraných typů chemických vazeb na řezu ječného zrna v různých stadiích fermentace. Měření bude probíhat na FTIR mikroskopu Nicolet iN10, vzorky budou připravovány ve spolupráci s Výzkumným ústavem pivovarským a sladařským.

Cílem bakalářské práce je změření infračervených spekter s laterálním rozlišením na povrchu řezu ječných zrn v různém stupni sladování. Ze změn zastoupení chemických vazeb bude odhadnuto zastoupení sacharidů a dalších biologicky významných látek.
 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html