Měření koncentrace rozpuštěného kyslíku ve vodě, pivu a organických rozpouštědlech
Název práce v češtině: | Měření koncentrace rozpuštěného kyslíku ve vodě, pivu a organických rozpouštědlech |
---|---|
Název v anglickém jazyce: | Measurements of Dissolved Oxygen in Water, Beer and Organic Solvents |
Akademický rok vypsání: | 2010/2011 |
Typ práce: | bakalářská práce |
Jazyk práce: | čeština |
Ústav: | Katedra chemické fyziky a optiky (32-KCHFO) |
Vedoucí / školitel: | doc. RNDr. Roman Dědic, Ph.D. |
Řešitel: | |
Konzultanti: | RNDr. Miroslav Dienstbier |
RNDr. Petr Gabriel, Ph.D. | |
Ing. Alexandr Mikyška |
Zásady pro vypracování |
1. seznámení se s principy jednotlivých technik určování koncentrace rozpuštěného kyslíku v různých prostředích a rozpouštědlech
2. rešerše dosud publikovaných dat 3. výběr vhodných metod z hlediska citlivosti a použitelnosti pro zkoumané materiály 4. experimentální ověření vhodnosti jednotlivých metod z hlediska jejich aplikce |
Seznam odborné literatury |
[1] DVOŘÁK, J. - KORYTA, J. Elektrochemie. Praha : Academia, 3 edition, 1983.
[2] LAKOWICZ, J. R. Principles of Fluorescence Spectroscopy. Berlin : Springer, third edition, 2006. ISBN 978-0387- 31278-1. [3] O'NEAL, D. P. et al. Oxygen Sensor Based on the Fluorescence Quenching of a Ruthenium Complex Immobilized in a Biocompatible Poly(Ethylene Glycol) Hydrogel. IEEE Sensors Journal. December 2004, 4, 6, s. 728-734. |
Předběžná náplň práce |
Přesné určování koncentrace kyslíku rozpuštěného v prostředích vodných a organických rozpouštědel je klíčové pro řadu laboratorních i technologických aplikací. Při spektroskopických měřeních je nezbytné pro určování kvantových výtěžků produkce singletního kyslíku fotosensibilizátory ve fotodynamické terapii (PDT) onkologických a dalších chronických onemocnění a pro korektní vyhodnocování koncentračních závislostí rychlostních konstant procesů přenosu a zhášení excitační energie (v PDT nebo např. ve fotosyntéze). Vedle toho je jeho sledování velice důležité v celé technologii výroby piva a dalších nápojů, kde může rozpuštěný kyslík velice nepříznivým způsobem ovlivňovat zejména trvanlivost a chuťové vlastnosti výrobků. Těžištěm práce bude srovnání vhodnosti a aplikačních možností jednotlivých metod určování koncentrace rozpuštěného kyslíku, jako jsou polarografická měření Clarkovou elektrodou, měření fluorescenční sondou a další. Práce je koncipována ve spolupráci s Výzkumným ústavem pivovarským a sladařským v Praze. |