Zhášení singletního kyslíku antioxidanty v pivu a vínu
Název práce v češtině: | Zhášení singletního kyslíku antioxidanty v pivu a vínu |
---|---|
Název v anglickém jazyce: | Singlet Oxygen Quenching by Antioxidants in Beer and Wine |
Akademický rok vypsání: | 2009/2010 |
Typ práce: | diplomová práce |
Jazyk práce: | čeština |
Ústav: | Katedra chemické fyziky a optiky (32-KCHFO) |
Vedoucí / školitel: | doc. RNDr. Roman Dědic, Ph.D. |
Řešitel: | |
Konzultanti: | RNDr. Miroslav Dienstbier |
RNDr. Petr Gabriel, Ph.D. | |
Ing. Alexandr Mikyška |
Zásady pro vypracování |
1. seznámení se se vznikem, působením a deaktivací reaktivních forem kyslíku
2. seznámení se s prací na aparatuře pro časově a spektrálně rozlišenou fosforescenci fotosensibilizátorů a singletního kyslíku 3. rešerše dosud publikovaných výsledků 4. měření kinetik luminiscence singletního kyslíku v pivu a vínu 5. měření zhášecích konstant vybraných polyfenolů v modelových systémech |
Seznam odborné literatury |
[1] GILBERT, D. L. - COLTON, C. A. (Ed.). Reactive Oxygen Species in Biological Systems: An Interdisciplinary Approach. New York : Kluwer Academic Publishers, 2002.
[2] NEPRAŠ, M. - TITZ, M. Základy teorie elektronových spekter. Praha : SNTL - Nakladatelství technické literatury, 1983. [3] LAKOWICZ, J. R. Principles of Fluorescence Spectroscopy. Berlin : Springer, third edition, 2006. ISBN 978-0387-31278-1. [4] VANDERHAEGEN, B. et al. The chemistry of beer aging: a critical review. Food Chemistry. April 2006, 95, 3, s. 357-381. [5] BACK, W. - FRANZ, O. - NAKAMURA, T. Antioxidative Potential of Beer: Significance for beer quality and nutritional-physiological properties compared to other beverages. Brauwelt International. 2002, 5, s. 270-279. |
Předběžná náplň práce |
V řadě biochemických pochodů hrají destruktivní roli reaktivní formy kyslíku, především singletní kyslík a kyslíkové radikály. Pivo a víno jsou velice složitými soustavami obsahujícími až několik stovek komponent, mezi nimi i širokou skupinu polyfenolů, které mohou být velice účinnými přírodní mi antioxidanty. Předmětem práce bude studium generace a mechanismů antioxidačního působení polyfenolů v pivu, vínu a odpovídajících modelových soustavách. Pro studium bude využito především přímé časově rozlišené měření slabé fosforescence singletního kyslíku na unikátní infračervené luminiscenční aparatuře. Práce bude prováděna ve spolupráci s Výzkumným ústavem pivovarským a sladařským v Praze, který bude poskytovat vzorky a případná referenční měření pro stanovení antioxidační kapacity (ESR, DPPH a další). |