Využití FTIR mikroskopie pro studium biochemických procesů při sladování ječmene
Název práce v češtině: | Využití FTIR mikroskopie pro studium biochemických procesů při sladování ječmene |
---|---|
Název v anglickém jazyce: | Application of FTIR microscopy for the study of biochemical processes during barley fermentation |
Klíčová slova: | infračervená spektroskopie, mikroskopie, ječmen, sladování |
Klíčová slova anglicky: | infrared spectrometry, microscopy, barley, fermentation |
Akademický rok vypsání: | 2019/2020 |
Typ práce: | bakalářská práce |
Jazyk práce: | |
Ústav: | Katedra chemické fyziky a optiky (32-KCHFO) |
Vedoucí / školitel: | doc. RNDr. Juraj Dian, CSc. |
Řešitel: | |
Konzultanti: | RNDr. Miroslav Dienstbier |
Zásady pro vypracování |
1. Seznámení se se základy infračervené spektroskopie
2. Zvládnutí práce s FTIR mikroskopem Nicolet iN10 3. Změření infračervených spekter vybraných sacharidů v transmisním a reflexním modu 4. Změření infračervených spekter ječných zrn v různém stupni sladovacího procesu. 5. Srovnání naměřených dat s laterálně rozlišenou fluorescencí ječných zrn (změřenou na VÚPS). 6. Korelace naměřených závislostí. |
Seznam odborné literatury |
1. P. Griffiths, J. A. de Haseth, Fourier Transform Infrared Spectrometry, Wiley, 2007.
2. H.-U. Gremlich, B. Yan, IR and Raman Spectroscopy of Biological Materials, Marcel Dekker, 2001. 3. G. Basařová a kol, Pivovarství: Teorie a praxe výroby piva, VŠCHT 2010. 4. Články v odborných časopisech. |
Předběžná náplň práce |
FTIR spektroskopie je jednou ze tří základních metod pro stanovení struktury chemických látek. FTIR mikroskop umožňuje kromě stanovení typu chemických vazeb vzorku určit i jejich povrchové rozložení. Využitím rastrovacího modu lze změřit povrchové rozložení vybraných typů chemických vazeb na řezu ječného zrna v různých stadiích fermentace. Měření bude probíhat na FTIR mikroskopu Nicolet iN10, vzorky budou připravovány ve spolupráci s Výzkumným ústavem pivovarským a sladařským.
Cílem bakalářské práce je změření infračervených spekter s laterálním rozlišením na povrchu řezu ječných zrn v různém stupni sladování. Ze změn zastoupení chemických vazeb bude odhadnuto zastoupení sacharidů a dalších biologicky významných látek. |